Žáci základní školy si zahráli na politiky

Jak zpestřit výuku, aby děti zaujala? Ideálně nějakou praxí. Nezletilé děti nemohou volit, tak si v rámci hodiny společenské výuky aspoň zkusily volby nanečisto.

Ve škole se objevily plakáty kandidátů i s programem, v jedné třídě probíhala i video prezentace s hudbou obou soupeřících stran. Nezapomnělo se ani na dárky pro voliče, sice to nebyly koblihy ani růže, ale kandidáti jedné strany roznášeli mezi mladší žáky sladkosti a kandidáti druhé strany zase udělali dárkovou tombolu o zajímavé ceny.

Strany měly jednoduché názvy, Oranžová a Zelená. Zatímco v oranžové převažovaly dívky, v Zelené byli pouze chlapci. A jejich údernější program nakonec také získal více hlasů, a tak by se ve škole mohli těšit na bohatější obědy, delší přestávky a kratší vyučovací hodiny. Tedy, kdyby šlo o skutečné volby. I druhá strana bojovala za zlepšení školy a jejích podmínek, ale měla v pomyslné urně méně hlasů. Urnu nahradila krabička od sušenek.

Škola hrou

Příkladnou školní hodinu připravila černošínským páťákům učitelka Petra Rumlerová. Vysvětlila žákům důležitost voleb, jaké by měli být návrhy pro budoucnost a jak za své cíle bojovat. Celé volební představení mělo být dále i výukou pro žáky mladších ročníků, kteří se stali fiktivními voliči. A ti si hodinu skutečně užili.

Spustit audio