Začíná festival Plzeňský podzim

Festival klasické hudby a sborového zpěvu Plzeňský podzim pořádá spolek Česká píseň Plzeň. Letošní ročník nese název Propojeni hudbou.

„Tento festival jsme založili před čtyřmi lety právě z důvodu, že jsme chtěli propagovat píseň a zpěv,“ uvedla ředitelka festivalu Alena Holecová.

Plzeňský podzim

Festival zahájí 3. října od 19:30 koncert v katedrále sv. Bartoloměje na náměstí Republiky v Plzni. Zazní skladba mladého plzeňského autora Tomáše Karpíška, zkomponovaná právě pro tuto příležitost. Dále bude provedena mše D dur Antonína Dvořáka a obě skladby spojí varhanní improvizace Jiřiny Dvořákové. Vystoupí sbor Česká píseň Plzeň spolu s Komorním sborem En arché.

Instrumentální koncerty

Na programu festivalu jsou dva instrumentální koncerty, které se uskuteční v Západočeském muzeu v Plzni. 6. října vystoupí soubor Ševčík Quartet a 13. října Pražský barokní soubor.

Na společném koncertu v aule Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni 18. října zazpívají plzeňské dětské sbory Kajetán – Dětský sbor opery DJKT, Malý Kajetán a Mariella. Výtěžek z koncertu bude věnován Sdružení Ty a Já, z. s.

Ukončení festivalu

Festival zakončí 1. listopadu v kostele sv. Jana Nepomuckého v Plzni koncert od 19:30. „Závěrečný koncert festivalu vždy věnujeme nějakému requiem. To je vlastně i taková myšlenka festivalu končit kolem dušiček a jako závěrečnou skladbu vybrat requiem. A protože v letošním roce sbor Česká píseň Plzeň vzpomíná patnáctého výročí odchodu jeho zakladatele Zdeňka Lukáše, proto jsme pro tento koncert vybrali právě requiem Zdeňka Lukáše,“ uzavřela Alena Holecová.

3. ročník festivalu Plzeňský podzim se koná od 3. října do 1. listopadu 2022. Více informací najdete na webových stránkách www.plzenskypodzim.cz.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio