Začíná Tříkrálová sbírka

Ve více než pěti desítkách měst a obcí v Plzeňském a Karlovarském kraji se od 2. do 15. ledna vydá do ulic přes 700 skupinek koledníků Tříkrálové sbírky. Hlavním organizátorem sbírky je na západě Čech Diecézní charita Plzeň, která spolupracuje s dalšími farními a oblastními charitami, farnostmi i dobrovolníky. Sbírka se celostátně koná pošesté.

Letos budou mít skupinky, kterých je přibližně stejně jako loni, jiné průkazy potvrzující jejich totožnost než v minulých letech. Podle koordinátora sbírky Jana Junga je to reakce na podvodníky, kteří si zfalšovali průkazky a vydávali se za koledníky. Peníze si ale nechávali pro sebe.

V Plzeňské diecézi se loni vybraly téměř tři miliony korun, o rok dříve to bylo přes 2,1 milionu korun. Většina peněz mířila zpět na projekty charity v regionu. Loni se podle organizátorů sbírky projevila u lidí velká solidarita s oběťmi zemětřesení a cunami v Asii. Úspěch sbírky závisí mimo jiné i na počasí a na čase, který mohou skupinky koledníků sbírce věnovat. Organizátoři sbírky jsou totiž mnohdy závislí na rozhodnutí škol, zda pustí školáky místo vyučování, nebo jestli mohou jít až po škole.

Účastníci sbírky

V Plzni oficiálně začne sbírka v mázhauzu radnice 2. ledna v 16:00. Městská charita dá z peněz, které se jí po rozdělení sbírky vrátí, nejvíce na osobní asistenty a na péči o staré a nemocné lidi. Větší část peněz dá také na akutní krizovou pomoc lidem v nouzi a na akce pro sociálně slabé děti a mládež.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio