Zahrajte si na dendrofon. Zve vás tachovské muzeum

4. říjen 2022 10:21, aktualizováno

Tachovské muzeum Českého lesa má velký úspěch s dendrofonem. Kouzelné hrající dřevo je u přírodní expozice a nejvíce láká děti.

Tachovské muzeum Českého lesa

V podstatě jde o princip xylofonu, jak vysvětlila ředitelka muzea Jana Hutníková. Každé dřevo zní jinak, a když jsou kousky dřívek z různých stromů zavěšená a klepnete do nich paličkou, tak zazní v různých tóninách. Je zvláštní slyšet, jak zvoní bříza, jasan či dub.

Zatímco u přírodní expozice je dendrofon, i u dalších expozic jsou interaktivní prvky, na které si mohou návštěvníci sáhnout, nebo si něco zahrát, rozpohybovat. U jedné interaktivní tabule lze hrát pexeso s historickými obrázky, u skleněné vitriny jde zase zvednout roletu a rozsvítit na exponát, velmi zajímavý je také pohled minikamerou do hrobky.

Tachovské muzeum zve do svých expozic i v zimní sezoně, a to denně od 9 do 16 hodin, o víkendech od 10 do 16 hodin. V letním období je otevřeno až do 17 hodin.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.