Zájem o testování na covid-19 v Plzeňském kraji stoupá

21. červenec 2022 08:55

Zatímco před měsícem zela odběrová místa téměř prázdnotou a řadu z nich jejich provozovatelé zavřeli, teď se znovu lidé na testy vracejí. Zájem mají hlavně o PCR testy. Někdo kvůli cestování, stále víc lidí ale přichází i na doporučení lékaře.

Epidemie covidu v Česku nabírá na rychlosti. Kvůli tomu se plní i rezervační systémy na testování na koronavirus. Třeba v Plzni udělají některá odběrová místa desítky testů, zatímco před měsícem byl jejich počet zanedbatelný.

Někteří lidé přicházejí do odběrových center na covid-19 kvůli odjezdu na dovolenou. Ti si testování hradí sami. „Zájem z řad samoplátců je minimální, u nich se jedná spíše o potřeby vycestování do zahraničí. Více testujeme na základě indikace lékařů,“ potvrdil ředitel EUC Kliniky Plzeň Jan Šlajs.

Klinika zaznamenala rapidní nárůst zájmu o antigenní i PCR testy z důvodu indikování lékaři. Stoupá i pozitivních případů, u kterých se covid-19 potvrdí. „Do konce minulého týdne byla pozitivita zhruba 22 procent. Od začátku tohoto týdne pozitivita stoupá a blížíme se 43,5 procentům,“ doplnil Jan Šlajs. Větší zájem o testování eviduje v červenci i Fakultní nemocnice v Plzni, kde se počet pozitivních případů pohybuje mezi 30 až 50 procenty testovaných lidí.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková
Spustit audio