Zálohování dat je možné i na zařízení přímo v našem domě. Flash či SD karta však není dobré řešení

17. říjen 2024

Zálohování dat, fotografií, dokumentů, videí, ale třeba i důležitých smluv, které jsme uzavřeli on-line je stále důležitější. Kromě zálohování prostřednictvím on-line cloudových služeb existuje i možnost mít svá data také přímo doma. Je však nutné dát pozor na to, jaká média pro zálohování zvolit.

Nejjednodušší formou zálohování se na první pohled jeví například SD karty či flash disky. Jsou poměrně levné a jejich kapacita je například na dokumenty dostačující. Jejich problém však je v jejich trvanlivosti. Tato zařízení jsou velmi náchylná na poškození, často jen pouhým vložením do jiného počítače, proto jsou vhodná spíše jen na krátkodobé uchování dat.

Pokud potřebujeme uchovat data déle, poslouží lépe externí mechanické disky. Ty jsou o něco dražší, nabízí však lepší poměr ceny a úložného prostoru, zejména pokud jej potřebujeme více. Externí disky jsou náchylnější na mechanické poškození, při vhodném uložení a dobrém zacházení však data uchovají poměrně dlouho bez poškození.

Domácí NAS

Potřebujeme-li však nejen zálohu dat, ale také trvalý přístup k nim, například prostřednictvím domácí sítě, existuje volba v podobě domácího NAS. Už tato zkratka, označující anglické označení Network Attached Storage, prozrazuje, že se jedná o datové úložiště na síti. Vlastně je to takový malý domácí server.

Toto zařízení může mít v sobě jeden ale i více mechanických disků a uchová poměrně velké množství dat. Jak už název napovídá, prostřednictvím sítě jsou NAS přístupná on-line, takže když přijde návštěva, můžete jí například v chytré televizi klidně přehrát fotky z dovolené. Navíc NAS úložiště umožňují často i vzdálený přístup, takže si potřebné dokumenty můžete stáhnout či prohlédnout i stovky kilometrů od domova.

Výhody a nevýhody NAS

I toto řešení má však své ale. První z nich je cena, kdy se nejlevnější zařízení pohybuje v ceně kolem 4000 Kč. K tomu je nutné započítat cenu disků podle kapacity.

Druhý problém je v nastavení. Přece jen se jedná o poměrně sofistikované zařízení a k jeho instalaci a údržbě je potřeba mít alespoň základní znalosti. Není od věci si na tyto služby najmout odborníky. Ti velmi často nabízejí komplexní správu vašeho NAS včetně sledování, zda funguje správně a zda zálohování probíhá tak, jak má.

NAS má totiž podobně jako on-line zálohovací platformy ještě jednu výhodu. Umí zálohovat data z vašich zařízení podle nastaveného programu. To znamená, že pokud například nastavíte zálohování jednou týdně, NAS osloví vás mobil či notebook a stáhne předem nastavená data, aniž byste vy na to museli myslet. Stačí jen zařízení nechat zapnutá a připojená k síti. To je ideální pro nás, kdo sice víme, že je dobré data zálohovat, ale často na to zapomínáme.

Jak často zálohovat

Pokud máme nastavenou automatickou zálohu, je ideální, když proběhne nejméně jednou týdně. Pokud zálohujeme ručně, ideální je dodržet rovněž týdenní periodu. Když si vzpomeneme na překlopení dat do záloh alespoň jednou za měsíc, je to stále lepší než nic.

A co vás spolehlivě přesvědčí, že zálohovat je nutné? Den, kdy se vám objeví na vašem zařízení nápis, že došlo k poruše a že v něm nejsou žádná přístupná data. Věřte, že martyrium a náklady, které vás čekají při jejich obnově už za těch pár korun a trochu času na zálohy opravdu stojí.

Poslechněte si reportáž v Hobby magazínu.

Spustit audio