Zámek Týnec je znovu otevřen, jeho majitelé na opravách pracovali více než 20 let

3. duben 2024 19:45

25 let a 250 milionů korun. Tolik času a peněz investovali do ruiny barokního zámku v Týnci na Klatovsku jeho současní majitelé. Památku tak zachránili a otevřeli ji pro veřejnost.

Barokní zámek v Týnci na Klatovsku

Zámek Týnec na Klatovsku je opět tím, čím kdysi býval. Reprezentativní a do okolí zářící nepřehlédnutelnou stavbou. Ještě před 25 lety let to ale byla ruina bez oken, které hrozil zánik. Na jeho stavu se podepsala zčásti armáda, která tam sídlila od 50. let, zčásti investor, který tam po Sametové revoluci plánoval vybudovat kasino a zničil původní barokní krov. Vybydlenou památku v roce 1999 od správkyně konkurzní podstaty koupil sběratel umění Jan Pelánek Lazarowitz s manželkou Hanou. Po 25 letech rekonstrukcí a investici čtvrt miliardy korun se jim zámek podařilo zachránit.

„Podíval jsem se na něj a řekl si – tohle je opravdový zámek, tohle je ono,“ vzpomíná Jan Pelánek Lazarowitz na chvíle před koupí zpustošené stavby. Jak dodává jeho manželka Hana, zámku v té době chyběly stropy, byla narušená statika a dovnitř pršelo. Mobiliář po odchodu vojáků, kteří kupříkladu v oválném sále zřídili tělocvičnu, zcela chyběl. „Do oprav jsme dali doslova vše. Obraceli jsme každou korunu, bylo období, kdy jsme se ocitli finančně na dně, nechtěli jsme začít rozprodávat sbírky, aby bylo na zámku pak vůbec co vystavovat, ale nějaký výsledek jsme neměli na dohled. Na ty časy nevzpomínám ráda. Průběžně jsme dostávali menší částky z Ministerstva kultury, výrazně pak pomohla dotace 110 milionů z Programu IROP, která nám dala naději, že dílo přece jen dokončíme.“

Rozlehlý zámek nechal postavit počátkem 18. století Maxmilián Norbert Kolowrat Krakowský a v podstatě kulturním centrem se objekt stal v 20. a 30. letech minulého století za tehdejšího majitele, stavitele a filantropa Jaroslava Polívky. Ten sem zval celou řadu umělců, jezdil sem Karel Hašler, Adolf Loos či Josef Váchal.

Barokní zámek v Týnci na Klatovsku

Umělci a umění se nyní na zámek vracejí. Vznikly tu výstavní prostory a jedním z hlavních lákadel je právě kolekce děl malíře Josefa Váchala. „Disponujeme pravděpodobně vůbec nejrozsáhlejší existující sbírkou jeho tvorby,“ prozrazuje paní Hana. Majitelé plánují postupně střídat expozice děl různých autorů, chtějí do Týnce zvát umělce a restaurátory a také zde pořádat koncerty, při nichž vyniknou místní mechanické varhany.

„Jednou si snad řeknu, že je to tady pěkné,“ uvádí Jan Pelánek Lazarowitz. „Ale pořád ještě nemáme hotovo.“ Manželé chystají rekonstrukci hospodářských budov na nádvoří a do budoucna i přilehlého parku. Zámek samotný už je ale přístupný – v dubnu o víkendech a od května každý den kromě pondělí. Více se zájemci dozví na webu.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio