Zámek ve Veselí u Janovic nad Úhlavou pomáhají zvelebit zahraniční dobrovolníci

21. srpen 2023 19:20, aktualizováno

Na zámku ve Veselí u Janovic nad Úhlavou pomáhají dobrovolníci ze zahraničí. Mezinárodní workcamp se tam koná každoročně už osm let.

Na zámku ve Veselí opět pomáhají dobrovolníci ze zahraničí

Na zámek ve Veselí u Janovic nad Úhlavou se sjeli dobrovolníci z několika zemí, kteří pomáhají s obnovou této zchátralé památky spolku Tvrz Veselí, jenž má objekt od roku 2014 pronajatý od soukromého majitele. Mezinárodní workcamp neziskové organizace INEX se zde koná poosmé. Dobrovolníků se tu za všechny roky vystřídalo už na 80. Přijeli třeba z Mexika, Tchaj-wanu nebo Japonska. Letos sem zamířili pomocníci z Francie, Španělska, Německa, Estonska, a dokonce i z Kanárských ostrovů.

Spolku a dobrovolníkům se v průběhu let podařilo dokončit střechu věže a plochou střechu zámku a zrekonstruovat obvodové zdi. Ty jsou teď zakonzervované. „Nyní je na programu nechat si vypracovat projekt na kompletní střechu zámku, který je ale hodně drahý. Proto se pro letošek práce v tomto ohledu zastavily,“ uvádí předsedkyně spolku Marta Tomanová.

Opravy částečně hradí majitel, zbytek sama Tvrz Veselí z dotací a také ze své sbírky. V budoucnu by se měly na zámku a jeho zahradě pořádat kulturní a společenské akce. Zatím je možné alespoň přespat ve dvou upravených pokojících. „Mohou zde nocovat dobrovolníci, ale v případě zájmu sem pustíme i přispěvatele do sbírky na obnovu zámku,“ upřesňuje Marta Tomanová.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio