Zaměstnanci v otevřených školách se musí testovat. Většinou testy dodává kraj

24. březen 2021 19:40, aktualizováno

Zaměstnanci škol a školek, kteří se starají o děti rodičů vybraných profesí, se musí nechat do 30. března otestovat na koronavirus. V kraji je to zhruba 680 učitelů, asistentů, jedná se také o kuchařky, uklízečky a školníky.

Minimálně jednou týdně se musí nechat otestovat na covid-19 všichni zaměstnanci otevřených škol a školek. Antigenní testy do většiny zařízení dodá kraj. Některé instituce si samy domlouvají zdravotnické týmy, které do školy přijedou a na místě testování provedou.

31. základní škola v Plzni má pro testování vyčleněnou speciální místnost. Testovat se bude v prostoru školních dílen, které jsou mimo školní budovu. „Domluvili jsme se se zdravotnickým zařízením, které je poblíž, že bude testovat u nás ve škole,“ sdělila ředitelka 31. ZŠ Miluše Kurzová. Tento způsob testování ušetří zaměstnancům spoustu času.

Testování se bude týkat zhruba 60 zaměstnanců 31. základní školy v Plzni. „Testování vítám, protože mám pocit, že by to mohlo uspíšit návrat dětí do škol,“ zmínila učitelka gymnastiky Šárka Pečenková.

Ne všude je ohledně testování jasno

Mateřská škola pro sluchově postižené, která se aktuálně stará o děti zdravotníků, hasičů nebo policistů, neví, jak testování zaměstnanců bude probíhat. „Testy fyzicky ve škole zatím nejsou, jsme v očekávání,“ sdělil ředitel mateřské školy pro sluchově postižené v Plzni Jiří Pouska.

V Plzeňském kraji se má testovat zhruba 680 zaměstnanců škol a školek, které jsou aktuálně v provozu. Většina z nich využije testy od státu. Na testování nebudou muset chodit lidé, kteří jsou dva týdny po druhé dávce očkování proti koronaviru.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio