Žampiony zmrazte, usušte nebo je naložte. Chutnat budou v každém případě

12. červen 2023

Chuť čerstvých hub nic nenahradí, ovšem díky žampionům z obchodu si jejich chuť můžete užít po celý rok. Pokud je ale hned nebudete zpracovávat, rozhodně je nenechávejte v mikrotenovém sáčku nebo plastové misce. Dejte je nejlépe do papírového sáčku a uložte do chladu a temna.

Dalším způsobem je zamražení – pro toto uchování vyberte žampiony bez hnědých skvrn, ty dobře očistěte a papírovou kuchyňskou utěrkou před zamrazením osušte.

Plátky žampionů se dají také usušit, ať už na sítech rozložených na topení či jen tak na vzduchu, případně v sušičce nebo v troubě. Že jsou houby dokonale usušené, poznáte tak, že se plátky budou lehce lámat. Usušené houby patří do zavařovacích sklenic s dobře těsnícím víčkem, při dobrém skladování vydrží i tři roky.

Na závěr přidáme recept na nakládané žampiony. Stačí čerstvé houby naložit na dva dny do okurkového nálevu. Získají pikantní chuť a skvěle pak doplní zeleninové nebo těstovinové saláty.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.