Západočeši pojedou do Slovinska uctít památku padlých Pětatřicátníků

17. květen 2005

Západočeši pojedou v pátek 20. května do slovinského Tolminu položit kytice ke hrobům vojáků, kteří v této oblasti padli v první světové válce. Chtějí uctít jejich památku při příležitosti 90. výročí bojů na italské frontě, kde působili v řadách plzeňského 35. pěšího pluku. Plzeňský biskup František Radkovský zde bude sloužit mezinárodní mši za padlé.

Pouť sice zorganizovalo plzeňské biskupství, ale iniciátorem akce je plzeňský rodák Arthur Rehberger. Před pěti lety začal hledat hrob svého strýce Josefa Rehbergera, který jako osmnáctiletý padl v roce 1915 na italské frontě. Po složitém pátrání v rakouských a italských archivech zjistil, že je strýc pohřben na vojenském hřbitově ve Slovinsku nedaleko Tolminu ve vesnici Mokrejce. Navštívil tak po letech jeho hrob, zapálil svíčku a položil květiny. "Viděl jsem ale i ty ostatní hroby a přišlo mi líto, že si na tyto padlé už nikdo nevzpomene. Proto jsem začal přemýšlet, jak to udělat, aby se i oni dočkali toho, že někdo kvůli nim zapálí svíčku. Zrodila se myšlenka uspořádat do těchto míst pouť".

Logo

Rehberger na základě rozsáhlého pátrání v archivech a objíždění vojenských hřbitovů loni napsal publikaci s názvem Se Západočechy na italské frontě 1915 - 1918. Významný je rejstřík padlých vojáků z 35. pěšího pluku. Udáno je jméno, domovská příslušnost, datum úmrtí a svědci. O knihu je celkem zájem a mnoho lidí v ní našlo jména svých příbuzných.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio