Západočeská univerzita chce mít vlastní polární základnu na Antarktidě

6. září 2017

Západočeská univerzita v Plzni letos zahájila Antarktický program. Pokud vše půjde jak má a škole se podaří získat dostatek financí, mohli by první výzkumníci na jižní pól odletět už příští zimu.

Hlavním cílem odborníků ze Západočeské univerzity na jižním pólu je především výzkum v oblasti geomorfologie, tedy vědy zabývající se studiem tvarů, vzniku a stáří zemského povrchu. A zkoumat pak budou také změny v ledovcích. Zatím to dělají v českých podmínkách, což není úplně dostačující.

Výzkum v antarktických podmínkách by podle nich získal úplně jinou dimenzi. Postupně by se také mohly zapojit i technické fakulty, které by na jižním pólu testovaly různé technologie, například z oboru fotovoltaika, anebo odolnost materiálů v antarktických podmínkách, které jsou opravdu extrémní. Univerzita chce do svého Antarktického programu zapojit také pedagogickou fakultu.

Výzkum západočeských vědců by měl probíhat ve spolupráci s Masarykovou univerzitou v Brně. Ta už na Antarktidě polární základnu má. Jmenuje se Mendelova a je asi 200 kilometrů od místa plánované plzeňské. Tamní vědci můžou těm s plzeňské univerzity s řadou věcí pomoct a naopak.

Brněnská univerzita totiž nemá strojní fakultu, a plzeňští strojaři jí tak můžou vypomáhat s výzkumem právě v technické oblasti. Kromě toho se dají porovnávat jednotlivá měření obou pracovišť, což je taky přínos.

Přípravu polární základny komplikuje složitá administrativa

Projekt je v tuto chvíli zatím ve stádiu příprav. Univerzitu čeká ještě celá řada jednání. Všechno musí posvětit ministerstvo zahraničí a ministerstvo životního prostředí a je také třeba jednat i s chilským velvyslanectvím a armádou.

Univerzita musí prokázat, že dodržuje všechny ekologické zásady a vůbec všechny podmínky antarktické smlouvy. Ta určuje na kontinentu podmínky a uznává ji 48 zemí. Antarktida je podle smlouvy nadnárodní území, určené pouze pro vědecké účely. Jsou tam vyloučené jakékoliv zábory území pro konkrétní stát a také vojenské aktivity.

Už v březnu byli lidé ze Západočeské univerzity na jižním pólu obhlédnout situaci a v lednu tam pojedou zase. To už bude v rámci přípravy na samotnou konstrukci základny a na výzkum. Z univerzit v České republice bude ta západočeská třetí s vlastní polární základnou. V tuto chvíli ji má zmíněná brněnská univerzita a také jihočeská. Ta se ale usadila na severním pólu, tedy v Arktidě.

autoři: Směna ČRo Plzeň , kos
Spustit audio