Západočeská univerzita udělila čestný doktorát rakouskému vědci

Čestný doktorát Hansi Michaelovi Muhrovi, dvaašedesátiletému profesorovi elektrotechniky z Technické univerzity ve Štýrském Hradci, udělila (15.11.) Západočeská univerzita v Plzni Vědec z druhé největší rakouské vysoké školy ho získal za celoživotní vědeckou a pedagogickou spolupráci s plzeňskou vysokou školu. Vedoucího Institutu vysokého napětí dekorovala vědecká rada univerzity.

S elektrotechnickou fakultou spolupracuje rakouský profesor od roku 1996. Muhr, který zkoumá zejména izolační materiály používané při výrobě a přenosu vysokého napětí, publikoval 69 výzkumných zpráv, byl vedoucím osmi výzkumných projektů a je autorem šesti experimentálních metod. Vyvinul 15 nových měřicích přístrojů. Jeho výzkumy jsou akceptovány řadou mezinárodních norem a má jeden patent platný v celé EU. Ve Štýrském Hradci navíc založil unikátní laboratoř, kam jezdí také naši doktorandi. Vědec už více než pět let spolupracuje se ZČU také v rámci evropského výměnného programu studentů Erasmus.

Fakulta elektrotechnická ZČU

Plzeňská univerzita uděluje čestné doktoráty každoročně od roku 1994. Loni ho získal ekonom Jan Švejnar a kanadský strojní konstruktér Wolfgang Ernst Eder. V roce 2003 je obdrželi předseda představenstva koncernu Siemens AG Heinrich von Pierer a významný český matematik Jaroslav Kurzweil. V minulých letech ocenila univerzita amerického vědce českého původu Georga Klira z newyorské státní univerzity nebo významného německého právníka a profesora univerzity v Pasově Wolfganga Hromadku.

Slavnostní zasedání vědecké rady udělilo osmi nejlepším vysokoškolským studentům a doktorandům ZČU Stipendium Plzeňského kraje. Je určeno těm, kteří během svého studia přispěli k novým poznatkům ve svých oborech a reprezentují univerzitu i kraj doma i v zahraničí. Studenti jsou navrhováni všemi osmi fakultami v Plzni.

Student
autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio