Závodní bugina už brzy vyjede ze ZČU v Plzni. Postavili ji studenti Dětské technické univerzity

10. duben 2019 10:59

Auto vyrábějí žáci základních škol pod vedením studentů strojní fakulty ZČU v Plzni, kteří se přihlásili na Dětskou technickou univerzitu. Na svou první jízdu by se mělo vydat za několik týdnů.

„Hlavním cílem bylo, aby se studenti základních škol měli možnost setkat s nějakou technikou, a aby je to bavilo. Stavba takového auta, je zajímavá, dá se na ní ukázat názorně spoustu věcí, a i to praktické provedení. Pravidelně sem dochází sedm studentů základní školy a nás se tu pohybuje kolem šesti,“ řekla studentka Fakulty strojní ZČU Kateřina Kašová, která se stavbou buginy pomáhá.

Dalším vysokoškolákem, který pomáhá dětem auto stavět je Radovan Minich: „Ze začátku jsem klukům vysvětloval nějakou teorii, měli základy technického kreslení, něco o aerodynamice a o měření, aby měli nějaké podklady, jak na tom autě pracovat. Teď jim to pomáhám dávat dohromady.“

Bugina prostě kluky baví

Například deváťák Ondřej Bednář chodí na Dětskou technickou univerzitu už druhým rokem. „Přihlásil jsem se proto, abych se naučil něco nového a rozšířil si obzory. Minulý rok to bylo širší a všeobecnější. Letos je to úplně něco jiného. Stavba auta mě opravdu zaujala. Na první jízdu se těším. Do budoucna už jsem uvažoval i o tom, že bych studoval na strojní fakultě. Chtěl bych to, jestli se to povede,“ uvedl Ondřej Bednář.

Jen pár týdnů a z dílen univerzity v Plzni vyjede nová závodní bugina. Pod vedením studentů strojní fakulty ji vyrábějí žáci základních škol, kteří se přihlásili na Dětskou technickou univerzitu

Součástí týmu konstruktérů buginy je také Vojtěch, který chodí do osmé třídy na 34. základní školu v Plzni, a Dětskou technickou univerzitu mu doporučila jeho maminka. „Nejdřív jsem si říkal, že to bude nuda, ale potom jsem zjistil, že je mnohem větší zábava. Hlavně teď děláme tu buginu, což je nejen zábavné, ale naučíme se i hodně s mechanikou, auty, díly a podobně,“ popsal Vojtěch.

Závodní buginu budou studenti stavět v univerzitní dílně ještě zhruba tři středeční odpoledne. Kvalty vlastnoručně sestrojeného auta otestují při závodu, který proběhne přímo v univerzitním kampusu.

Zájem o Dětskou technickou univerzitu roste. Speciální výuku pro žáky základních škol druhým rokem pořádá Fakulta strojní Západočeské univerzity v Plzni. Zatímco loni se přihlásilo 41 dětí, letos už jich je 78. Výuka probíhá v Plzni a v Klatovech.  

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio