Zázemí pro uprchlíky se přesunulo do Pekla

1. duben 2022 14:32, aktualizováno

Část nevyužívaného kulturního domu Peklo slouží od dnešního poledne válečným uprchlíkům z Ukrajiny. Město tak uvolní sportovcům halu Lokomotivy na Slovanech.

Nevyužívaný kulturní dům Peklo v Plzni začne nově sloužit jako nouzové ubytování pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. Dosud byla pro tyto účely určená nová hala Lokomotiva na Slovanech, kde bylo k dispozici 100 míst. „Měli jsme pro to několik důvodů a jedním byla vytíženost Lokomotivy, kterou jsme chtěli znovu uvolnit sportovcům,“ řekl náměstek pro bezpečnost Martin Zrzavecký.

Kapacita v pekle se dá snadno navýšit

Kapacita haly Lokomotiva byla také příliš velká a provozně nákladná. „V Pekle je prozatím kapacita 20 lůžek, můžeme ji snadno zvýšit až na 70,“ řekl Zrzavecký s tím, že dnes se přesune do kulturního domu sedm klientů. „Myslíme si, že prostor bude také pro lidi, kteří jsou unavení a vystresovaní po několikadenní cestě, přívětivý,“ dodal náměstek.

Kulturní dům Peklo je dlouhodobě v havarijním stavu, část, kterou nyní budou využívat uprchlíci, je v dobrém stavu. „Jsou to bývalé kanceláře Plzně 2015, kde je vymalováno, jsou tam zátěžové koberce, funkční topení a rozvody vody,“ řekl Zrzavecký. Na místě bude podle něj kromě možnosti přespat a umýt se, také sociální pomoc, kterou zajišťují neziskové organizace.

autoři: Veronika Krátká , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související