Zbrusu nové environmentální centrum mají v obci Krsy

13. listopad 2015

Vzdělávací centrum zaměřené na přírodu prezentuje na Plzeňsku alternativní zdroje energie, mapuje vznik života na Zemi a propaguje zdravý životní styl.

Alternativní zdroje energie prezentuje nové Environmentální centrum Krsy na severním Plzeňsku. Jedná se o společný projekt občanského sdružení Aktivity PRO a bavorského Naturparku. K ekologické výchově bude sloužit rozlehlý pozemek a tři budovy určené pro dílny, přednášky a expozice. Na využití se bude podílet také partnerská německá strana.

Sdružení Aktivity PRO pro vzdělávací a ubytovací potřeby postavilo nízkoenergetický dům a opravilo staré venkovské stavení. K tomu pomohla dotace z evropského přeshraničního programu Cíl 3. Od obce Krsy si sdružení navíc ještě pronajalo a opravilo část hospodářského objektu. Nízkoenegetická dřevostavba se solárními panely a tepelným čerpadlem je základním místem. Lidé se tam mohou dozvědět o obnovitelných zdrojích energie, vzniku života na Zemi, ekologii, potravinách a udržitelném způsobu života.

„Podařilo se nám získat z Ameriky model sluneční soustavy. Je interaktivní, takže když tam člověk přijde a trošku si s tím zatočí, koukne se, tak uvidí, co vlastně má za planetu zrovna v ruce. Jinak bychom chtěli toho návštěvníka provést celou existencí života na planetě až po ten lidský život se vším, co k tomu patří," uvedla členka občanského sdružení Aktivity PRO Vendula Houdová.

V budově se prezentuje také příroda Plzeňska. Prosklená stěna v patře navíc nabízí i výhled na panorama krajiny.

„Jako zajímavou ukázku jsme vybrali lišejníky, protože tady v Krsích nedaleko na kopci, který se nazývá Polínský vrch, jsem objevila například provazovku. Na jedné větvičce jsou třeba tři druhy a z jejich těl se dá zjistit výskyt škodlivin v ovzduší," popsala Vendula Houdová.

Centrum představí obnovitelné zdroje i základy zahradničení

Dalším objektem envicentra je hospodářská budova. Lidé si tam mohou vyzkoušet práci se dřevem nebo i s kovem. Mohou si například vyrobit ptačí krmítko. Současně si tam také díky názorné expozici uvědomí, odkud pochází energie, kterou využívají, když používají elektrické spotřebiče nebo si svítí. Když si ale sdružení od obce budovu pronajímalo, byla téměř na spadnutí.

„My jsme ji celou opravili a připravili pro to, aby tady mohl být ostrovní systém a vůbec ty obnovitelné zdroje energie," řekl předseda občanského sdružení Aktivity PRO Vladislav Houda.

Alternativní zdroje energie prezentuje nové Environmentální centrum Krsy na severním Plzeňsku

Součástí Environmentálního centra Krsy je také rozsáhlá zahrada. V jedné její části je mnoho vzrostlých stromů a zájemci si tam mohou vyzkoušet všechno, co se běžně na zahradě dělá. Ať už jde třeba o přípravu záhonů nebo zástřih stromů. V další části zahrady se ještě pracuje.

„Tadyhle vznikne celý areál, od prolézaček, pískovišť přes tekoucí vodu, umělý kopec, případně nějakou rozhledničku," popsal plány v prostoru zahrady Vladislav Houda.

Vzdělávací programy by měly začít fungovat už na jaře

Centrum by mělo sloužit školákům stejně jako seniorům a dalším zájemcům. Nabídka je cílena na školy, učitele, ale i různé zájmové skupiny a vzdělávání dospělých. Programy by si tam měly najít i rodiny. Prostory jsou vybaveny monitory a dalšími přístroji a pomůckami, jako například mikroskopy. K dispozici je tam také astronomický dalekohled, Krsy totiž leží v Manětínské oblasti tmavé oblohy.

Celkové náklady na výstavbu Environmentálního centra Krsy byly zhruba 21 milionů korun, evropské a státní dotace pokryly zhruba devadesát procent té částky, budování trvalo tři roky. Centrum má pobočku také v Plzni, vzdělávací programy by měly odstartovat příští rok na jaře.

autor: mkl
Spustit audio