Zchátralý plzeňský amfiteátr zachránila evropská dotace. Pořádat se tam ale budou jen regionální akce

17. únor 2015

V Plzni se opravuje lochotínský amfiteátr, kde se kdysi konala i legendární přehlídka Porty. Opravu platí z velké části Evropská unie. Město ale zvolilo takovou dotaci, která v areálu pro několik tisíc lidí neumožňuje pořádat komerční akce nadregionálního významu.

Lochotínský amfiteátr se stavěl v padesátých letech. Nejslavnější éru zažil v osmdesátých letech, kdy sem na festival trampské a folkové písně Porta jezdilo až 30 tisíc lidí. Po roce 1989 začal areál chátrat. "Jeho stav byl opravdu kritický, a kdyby město nepřistoupilo k rekonstrukci, tak řádově do dvou let by se musel uzavřít úplně.", uvedl náměstek primátora Martina Baxa. Město proto podle něj využilo příležitost a v rámci projektu Evropské hlavní město kultury požádalo na generální opravu amfiteátru o evropskou dotaci. Zvolilo variantu, kdy z celkových nákladů téměř 30 milionů korun zaplatí Evropská unie 85 procent.

Podle dotačních pravidel to znamená, že se v amfiteátru po dobu pěti let nemůžou konat komerční akce nadregionálního významu, řekl za Regionální operační program Jihozápad Ivo Grüner: "Pokud tady vystoupí ryze regionální kapela, není to problém. Přijede-li Lucie nebo Arakain, sjedou se lidé i z jiných regionů než jenom z Plzeňského kraje, už to problém je, došlo by k porušení pravidel projektu a samozřejmě by následovaly sankce".

Město mohlo požádat i o nižší dotaci, teď se bude snažit získat výjimku

Město mělo ještě druhou možnost - požádat o nižší dotaci, jen do výše 50 procent nákladů. V tomto případě by se pak mohly v amfiteátru konat jakékoliv akce, tedy i velké festivaly a koncerty. Proč město tuto variantu nezvolilo, vysvětlil náměstek primátora Martin Baxa: "Opravdu je to podstatný rozdíl, jestli výše dotace by byla v řádu jednotek milionů anebo jestli na ni získáme 22 milionů korun. My jsme šli do té dotace s vědomím, že se nám podaří ještě dojednat jiné podmínky, než za kterých se žádost podávala."

Do současné doby se ale městu nepodařilo vyjednat žádnou změnu podmínek. Podle Martina Baxy se teď připravuje dopis na Evropskou komisi, kde chce město požádat o to, aby se i po dobu pěti let mohl amfiteátr využívat v plné šíři.

Ohrožený je tak např. letošní ročník Metalfestu. "Čekáme na stanovisko města Plzně, které jedná o udělení výjimky v Evropské unii. Odpověď bychom chtěli znát samozřejmě co nejdříve. A i kdyby se nepodařila výjimka vyjednat, máme nachystaný v Plzni další areál.", řekl organizátor Metalfestu Jiří Daron.

Nespokojení jsou hlavně fanoušci Metalfestu. Internetovou petici za zachování festivalu na Lochotíně podepsalo už 850 lidí. Fanoušci dokonce plánují pochod městem za zachování Metalfestu v amfiteátru.

Rekonstrukce amfiteátru skončí v květnu. Koho ale pak bude zbrusu opravený areál hostit, není zatím jasné.

autor: čer
Spustit audio