ZČU chce i přes rostoucí ceny energií zachovat prezenční výuku

20. září 2022 19:49, aktualizováno

Na Západočeské univerzitě v Plzni začal nový akademický rok. Studenti budou muset vzít za svá opatření spojená s rostoucími cenami energií. Prezenční výuku však chce vedení zachovat.

Pro zhruba 11,5 tisíce studentů Západočeské univerzity v Plzni začíná tento týden nový akademický rok. Kampus a další budovy univerzity ve městě se zaplnily studenty. Potkávat se na přednáškách by měli navzdory rostoucím cenám za energie po celý rok.

„Jsme rádi, že výuka na Západočeské univerzitě bude probíhat prezenčně. Je to možné i díky tomu, že Plzeňská teplárenská, od které univerzita odebírá teplo se rozhodla nechat ceny tepelné energie na stejných hodnotách jako v letošním roce,“ uvedla mluvčí univerzity Šárka Stará.

Ceny za elektřinu vyšplhají z 29 na 88 milionů

Další významnou nákladovou položku univerzity představuje i elektrická energie. I přes zastropování ceny si za ní univerzita v příštím roce výrazně připlatí. V roce 2021 byly náklady na elektřinu ve výši 29 milionů, letos cca 42 milionů a po zastropování se cena dostane na cca 88 milionů.

Celkově univerzita za vodu, elektřinu a teplo zaplatí příští rok podle propočtů téměř 130 milionů korun. Vloni to byla polovina. O přechodu na distanční výuku neuvažuje. „Spočítali jsme, že kdybychom studenty převedli na distanční výuku, tak ta úspora energie nebude nijak výrazná. Pohybovalo by se to kolem 10–15 procent,“ sdělil propočty kvestor univerzity Petr Hofman. Distanční výuka by tedy byla krajní varianta v případě velkého celospolečenského problému.

Univerzita připravuje i konkrétní úsporná opatření. Krátkodobým opatřením bude nyní vypínání počítačů při odchodu, zhasínání a šetření vodou. Zároveň univerzita připravuje kroky, které mají dlouhodobý charakter. Plánuje se instalace úsporných svítidel v kampusu nebo rozvoj fotovoltaiky a zateplování budov.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio