ZČU otevřela laboratoř pro internet věcí a mikroelektroniky

2. listopad 2018 09:35

Laboratoř pro internet věcí a mikroelektroniky otevřelo Centrum informatizace a výpočetní techniky Západočeské univerzity v Plzni. Poslouží pro doplnění výuky i pro samostatnou práci studentů včetně středoškoláků. Umožní jim pracovat s aktuálně používanými technologiemi a podpoří jejich zájem o mezioborové projekty.

„Dobrý bude ten, kdo bude schopen obory propojovat nebo rozumět více věcem. A tady je ideální příležitost,“ uvedl rektor Miroslav Holeček. V laboratoři jako místě setkávání studentů všech devíti fakult může každý vnést do projektu jiný náhled a naučí se spolu komunikovat. „Setká se tu třeba designér se studentem elektro fakulty a computer science a dají dohromady něco velmi zajímavého,“ doplnil.

Západočeská univerzita v Plzni zároveň zavádí mezioborový přístup do studijních programů. „Velkým přínosem by bylo získání institucionální akreditace, což by nám umožnilo si programy na míru vytvořit,“ řekl Holeček. O akreditaci požádá na jaře 2019. Interdisciplinární prvky budou také v nově připravovaném programu v angličtině pro studenty ze západní Evropy. „Jsou tam prvky ekonomie, designu, strojírenství a elektrotechniky,“ podotkl Holeček.

Podle Jiřího Boříka z Centra informatizace a výpočetní techniky (CIV) už studenti nemají zájem o učebny s běžnými počítači. „To už má k dispozici téměř každý. Snažili jsme se prostory využít k nové službě, která by studentům dávala možnost učit se a rozvíjet nové technologie,“ uvedl. Podle něj je internet věcí jasná volba i kvůli tomu, že centrum má dostatečně kvalifikované pracovníky, kteří poradí.

Student dostane od svého učitele zadání semestrální nebo bakalářské práce. V laboratoři mu pomohou s návrhem projektu a výběrem technologií. V laboratoři může pájet, měřit, provádět mechanické přípravy prototypů, opravovat elektroniku. Jsou tam 3D tiskárny, CNC frézky, souřadnicový zapisovač, digitální vyšívací stroj a další přístroje. Laboratoř je volně přístupná po zaškolení po celý den nejméně do 18:00. Dohodnutá je také spolupráce se středními školami.

Podle ředitele CIV Jana Rychlíka tam studenti mají k dispozici různé sady čidel, elektronických obvodů a jednočipových počítačů. „Sestaví si tu úlohu a zprototypují ji,“ uvedl. Na počítačích si mohou sestavit blokový program v češtině, který je jednoduchý. „Přesvědčí se, že když pak něco na obrazovku napíšou, tak to třeba hýbne robotem, což chtějí vidět, protože jim to dnes při práci s počítači chybí,“ uvedl. Řešení mohou být zařazena do projektu Smart Campus. „Nebráníme se tomu, aby sem člověk přišel s úplně vlastním projektem. Pokud je to zajímavá věc, tak ho podpoříme a nemusí to být jenom výukové akce,“ řekl Bořík.

zdroj: ČTK
Spustit audio