ZČU v Plzni si připomíná 30 let od založení. Chystá se narozeninový festival

22. červen 2021 14:35

Vystoupení studentských kapel, koncert skupiny Tata Bojs nebo třeba slam poetry. I to nabídne program narozeninového festivalu, který připravuje Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) k 30. výročí svého založení. 

Dodnes jediná vysoká škola v Plzeňském kraji vznikla přesně 28. září 1991 spojením bývalé Vysoké školy strojní a elektrotechnické a Pedagogické fakulty. „Jako Západočeská univerzita jsme měli skvělé startovací podmínky v tom, že bylo vždy myšleno na výchovu učitelů, kteří budou učit děti, technické věci a spolupráce se Škodovkou,“ zavzpomínal na začátky univerzity současný rektor Miroslav Holeček. Mnoho odborníků ze Škodovky založilo na univerzitě zajímavé obory.

Své 30leté jubileum oslaví univerzita v rámci festivalu Den v kampusu, který se bude konat v areálu na Borech. Objeví se tam dvě hudební scény – jedna u Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, druhá před Fakultou elektrotechnickou, kde vystoupí skupina Tata Bojs. Ve vnitrobloku Fakulty strojní bude stát malá scéna určená pro slam poetry.

Festivalem univerzita zahájí nový akademický rok

Festival, na který zve univerzita své studenty, akademiky, ale také širokou veřejnost, se bude konat 21. září. Kromě hudebních vystoupení budou připravené také sportovní aktivity a soutěže.

„Festival se koná krátce po začátku akademického roku a jeho součástí bude také akce Rok jedna, která je určena především pro studenty prvních ročníků. Kromě toho se uskuteční také tradiční akce Pivo s rektorem, kdy se pan rektor setkává neformálním způsobem se studenty,“ vysvětlila mluvčí ZČU Šárka Stará.

Studenti a veřejnost budou moci přispět Nadaci pro transplantace kostní dřeně, se kterou dlouhodobě spolupracuje Fakulta aplikovaných věd. Lidé se tak budou moci zapsat do registru nebo podpořit nadaci finančním darem.

autor: Karolína Sedláková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio