Ze základní školy v Ostrově má být centrum technického vzdělávání

6. červen 2007

Vybudování nového centra technického vzdělávání v Ostrově, v němž najdou nové sídlo průmyslová škola s lyceem a učilištěm, chystá Karlovarský kraj. Centrum má vzniknout ze Základní školy Klínovecká a její přístavby. S přípravou už se začalo, Kraj, který má akci spolufinancovat, nyní zjišťuje, zda bude mít stavba vliv na životní prostředí. Náklady na realizaci projektu se pohybují kolem 250 milionů korun.

Ostrov do projektu vloží budovu školy, kraj bude investovat do úprav a rozšíření objektu. V něm by měla být umístěna průmyslová škola s lyceem a učilištěm. Tyto instituce, které zřizuje kraj, nyní sídlí v Ostrově v nevyhovujících prostorách. Město i kraj si přejí zachovat Ostrov jako středisko technického vzdělávání v regionu.

Logo

Stávající budova základní školy s plochou téměř 1300 metrů čtverečních byla postavena v 60. letech 20. století a patří mezi nejstarší ve městě. Její budoucí podoba bude přizpůsobena novostavbě s rozlohu 3000 metrů čtverečních. Vytvoří ji betonový skelet s plochou střechou, na kterou mohou být umístěny solární panely. V okolí budou při stavbě provedeny sadové úpravy. Nová hlavní přístupová komunikace pro pěší bude zakončena v shromažďovacích prostorách uprostřed školy.

K vytvoření vzdělávacího centra přivedla Ostrov potřeba redukovat současný počet základních škol ze čtyř na tři kvůli snižujícímu se počtu žáků. Školy mají celkovou kapacitu 2301 míst a je v nich 664 míst volných. Právě do ZŠ Klínovecká chodí nejméně žáků. Stojí vedle gymnázia, takže by obě střední školy mohly využívat společně například sportoviště nebo aulu.

Centrum technického vzdělávání by mělo být postaveno v letech 2008 až 2010, a to s využitím dotací Evropské unie. S podrobnostmi o novém centru se mohou lidé seznámit na krajském úřadě a také na Městském úřadě v Ostrově.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio