Zeleninové řezy
podle paní Aleny z Chodova
Suroviny:
250 g zelených paprik
1 mrkev
4 lžíce másla
kmín, sůl, pepř
1 květák
250 g rajčat
300 g mletého masa (mix)
2 vejce
200 ml vody
olej
Postup:
Papriky očistíme a nakrájíme na tenké nudličky, mrkev na kolečka. Na pánvi rozpustíme máslo a zeleninu na něm pozvolna orestujeme. Okmínujeme, osolíme a podusíme do poloměkka. Květák rozebereme na růžičky a krátce uvaříme ve slané vodě. Rajčata nakrájíme na plátky a s květákem přidáme k paprikové směsi. Promícháme a odstavíme z ohně. Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme 1 vejce, podle potřeby vodu a dobře promícháme. Zapékací mísu vymažeme olejem, na dno rozprostřeme polovinu masa, poklademe zeleninovou směsí a navrch přidáme zbylé maso. Nakonec zalijeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby. Pečeme při teplotě 180°C asi 30 minut.
Po upečení rozkrájíme na řezy a podáváme.
Přílohy: brambory na všechny způsoby, zeleninový salát
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.