Zeleninový salát s mungem
od Miroslavy Kolebabové – odbornice na zdravou výživu a poruchy páteře
Návod na klíčení:
Mungo namočíme na 12 hodin do vody ve skleněné nádobě, dáme do lednice a necháme přes noc (z důvodu možného množení plísní).
Ráno mungo scedíme, vrátíme do suché nádoby a necháme v pokojové teplotě (bez vody).
Mungo proplachujeme 3x denně pro zachování vláhy a čerstvosti.
Mungo začne klíčit do 3 dnů, nejpozději do 5 dnů.
Ideální klíčky dosahují 2 cm.
Po naklíčení můžeme použít jako ozdobu na obložený chléb, využít do pomazánek, při přípravě např. číny. Mungo nenadýmá, chutí připomíná zelený hrášek.
Suroviny na zeleninový salát s mungem
Mungo 4-5 lžic
1 lžíce sezamových semínek
1 paprika
3 rajčata
1/2 salátové okurky
1/2ledového salátu
1/2kedlubny nebo 5 ředkviček
Zálivka:
1 lžíce panenského olivového oleje (může být i s orgánem), 1 lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy, 3 lžíce vody.
Postup:
Očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme, přidáme naklíčené mungo a sezamová semínka. Zalijeme zálivkou a jemně promícháme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.