Železná Ruda rozváží obědy svým seniorům

23. březen 2020 07:20

V Železné Rudě spustili další službu, která usnadní život seniorům v aktuálně nelehkém období. Ve spolupráci s charitou jim v případě zájmu začnou rozvážet obědy. Město tak chce přispět k tomu, aby staří lidé pokud možno, nemuseli vycházet z domu.

Rozvoz je určen občanům starším 65 let. Jídlo vaří školní jídelna. „Samotný rozvoz zajistíme vlastními silami, ale i s pomocí dobrovolníků, kteří se sami hlásí,“ potvrdil starosta Železné Rudy Filip Smola. Nyní zde evidují zhruba dvě desítky zájemců o rozvážené obědy. Díky tzv. mobilnímu rozhlasu přišla seniorům SMS zpráva s telefonním číslem na vedoucí školní jídelny a zde se mohou registrovat. V Železné Rudě už funguje i rozvoz nákupů ve spolupráci s Oblastní charitou Sušice.

Město je v omezeném režimu

V Železné Rudě je aktuálně zavřeno Informační a enviromentální centrum, které je jedno z největších v kraji, zavřená je i místní knihovna. Mateřská škola běží ve velmi omezeném režimu, zavřený je rovněž sběrný dvůr. „Na městském úřadě jsme přijali také řadu opatření. Fungujeme v upravených úředních hodinách, a to pouze v pondělí a ve středu od 10 do 11 a od 14:30 do 16:30. Všichni jsme ale pořád na telefonu,“ řekl starosta.

Nejezděte na Šumavu na víkendy!

„Nechci dělat ze Železnorudska zakázanou zónu, ale důrazně prosím a apeluji na zdravý rozum a ohleduplnost všech lidí. Teď opravdu není vhodná doba, aby lidé třeba z Plzně nebo Prahy jezdili hromadně na Šumavu na víkendy. Všechna doporučení jasně mluví o tom, že lidé mají omezit pohyb na minimum, tak to prosím respektujte a berte na nás ohled,“ doplnil Filip Smola.

V Železné Rudě má příští týden, konkrétně 1. dubna, začít rozsáhlá rekonstrukce průtahu městem a s tím spojená uzavírka. „Pevně věřím, že stavba začne. Udělám proto všechno. Stavba je pro město naprosto zásadní,“ dodal starosta šumavského města.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio