Zelňačka

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Márie z Plzně

Suroviny:

1/2kg kysaného zelí
hrst sušených hub namočených ve vodě
1 cibule
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce sádla
bobkový list, nové koření, celý pepř ( zabalíme do plátýnka)
mletá sladká paprika ( pálivá)
2 klobásy
šlehačka pro zjemnění


Postup:

Překrájené zelí vložíme do hrnce, přidáme vodu, houby, celou cibuli, koření a vaříme 20 minut. Ze sádla a hladké mouky připravíme jíšku, do které přimícháme papriku. Jíšku vlijeme do polévky a provaříme alespoň 10 minut. Nakonec přidáme pokrájenou klobásu. Polévku zjemníme šlehačkou.


Obměna:
1.) místo klobásy použijeme vařené koleno
2.) do polévky přidáme kuličky z mletého masa – mleté maso okořeníme,
tvoříme kuličky, které vložíme do polévky a uvaříme.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.