Zemřel Gordon Lightfoot

4. květen 2023

Ve věku 84 let zemřela ikona kanadské hudby Gordon Lightfoot. Patřil k nejslavnějším kanadským zpěvákům a skladatelům, jeho písně u nás přebírali i Michal Tučný, Karel Zich, Pavel Bobek, Wabi Daněk nebo František Nedvěd.

Byl jedním z mála představitelů kanadského folku, jehož význam přerostl národní hranice. Ikona kanadské hudby, jehož sugestivní a poetické písně se vryly do hudební krajiny Kanady. Byl oslavován jako kanadský folkový trubadúr pro svou oduševnělou hudbu a strhující texty. V písních zkoumal historii země, geografii a kulturu. Vždy se hrdě hlásil k tomu, že je Kanaďan, miloval zemi, ve které vyrůstal, po celý svůj život zůstal věrný svým kořenům a i když čerpal pouze ze svých domácích vlivů, stal se mezinárodně úspěšným.

V 70. letech vyrazil na cesty, absolvoval turné po Spojených státech amerických od Aljašky po Havaj a odehrál řadu evropských koncertů, včetně Amsterodamu, Mnichova, Frankfurtu, festivalu v Montreux ve Švýcarsku a vyprodaných koncertů v londýnské Royal Albert Hall. V průběhu své dlouhé kariéry Lightfoot porazil několik nemocí, včetně záchvatu Bellovy obrny a v prvních letech hraní i alkoholismu.

Jeho písně nahrála řada slavných zpěváků jako například Bob Dylan, Elvis Presley, Johnny Cash, Petula Clark, Liza Minelli nebo Barbra Streisand, u nás třeba Michal Tučný, Karel Zich, Pavel Bobek, Wabi Daněk nebo František Nedvěd.

Kanadský premiér po jeho skonu prohlásil: "Kanada ztratila jednoho z našich největších zpěváků a skladatelů. Gordon Lightfoot zachytil ducha naší země ve své hudbě a tím pomohl utvářet zvukovou kulisu Kanady."

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.