Zimní střediska na západě Čech nabízejí lyžařům dobré podmínky

Milovníkům zimních sportů počasí v těchto dnech přeje. Na Šumavě ochlazení a další sněžení ještě vylepšily podmínky na sjezdovkách, průběžně se upravují také stopy pro běžkaře a v hlavním zimním středisku kraje, v Železné Rudě a okolí, jsou v provozu všechny větší areály.

Podle železnorudského informačního centra jsou v provozu areály Špičák, Nad Nádražím - Belveder, Alpalouka, Samoty, Weissova louka, Godlhof i Debrník a jezdí lanovka i vlek na Pancíř. V největším areálu v kraji Ski&Bike Špičák připadlo až deset centimetrů prašanu a v průměru je na sjezdovkách stále 70 centimetrů sněhu. Bez větších front se lyžuje na lanovce i na všech ostatních vlecích. V areálu Nad Nádražím je kolem 60 centimetrů sněhu, podobně jako v dalším šumavském areálu v Kašperských Horách.

A zatímco ve vyšších polohách Šumavy jsou sjezdovky v provozu, kvůli nedostatku sněhu se v zimní sezoně vůbec nerozjely vleky v Kocourově u Klatov, v Sádku na Domažlicku nebo v Nýrsku na Šumavě.

Běžecké stopy na Šumavě se průběžně upravují. V okolí Prášil leží až 170 centimetrů sněhu a kolem Horské Kvildy nebo Modravy je kolem 70 centimetrů sněhu.

Mrazivé počasí přeje i Krušným horám

Sjezdovky jsou ve vynikajícím stavu a pokrývá je 70 až 130 centimetrů sněhu. Klínovec nabízí lyžařům přes 18 kilometrů sjezdovek, včetně možnosti freeridového lyžování. Další sjezdovky se otevřely na Plešivci, lyžovat je tam možné na víc než sedmi kilometrech svahů a kompletně v provozu jsou taky všechny areály na Božím Daru. Klínovec kromě toho během února nabízí každý den večerní lyžování na vleku F.

V provozu je mimo jiné opět lanovka ve skiareálu Bublava, na které provozovatelé opravili následky podzimní vichřice. Kromě sjezdovek a běžeckých tras tam můžou lidé využít například také snowtubing nebo snowparky pro akrobatické lyžování. Lyžuje se i v dalších areálech, jako jsou Potůčky, Pernink nebo skiareál Mariánky.

Desítky kilometrů upravených tras čekají v těchto dnech v Krušných horách i na běžkaře.

autoři: kos , jik
Spustit audio