Zítra odstartuje v Plzni Mezinárodní festival Divadlo

11. září 2018 10:40

Mezinárodní festival Divadlo zahájí ve středu zpracování Homérovy Iliady Slovinského národního divadla v Lublani. Střed města oživí řada pouličních představení. 

Celkově uvede festival Divadlo od 12. do 20. září 7 předních souborů z Lotyšska, Maďarska, Polska, Slovenska, Slovinska a Švýcarska a 18 inscenací, které představují výběr toho nejzajímavějšího z divadelních scén z celé České republiky za uplynulou sezónu. Již zítra odpoledne ožije prostor U branky v centru Plzně pouličním představením Cestující v čase, velkou humorně-kaskadérskou podívanou přístupnou pak nabídne na náměstí Republiky německý soubor Bängditos.

Návštěvníky čeká řada doprovodných akcí a lákavý program představila i plzeňská Moving Station, například světovou premiéru dokumentární inscenace Jakuba Čermáka Po tvých hrobech šlapu, multimediální projekt Miřenky Čechové a Martina Tvrdého Miss Amerika a společný projekt Broken Words čínského exilového spisovatele a básníka Liao I-wua, plzeňského básníka Ivo Hucla a multiinstrumentalisty Tomáše Vtípila.

Zahraniční inscenace si vyžádají aktivního diváka

V Plzni se mimo jiné představí i projekt Nachlass proslulého tvůrčího týmu Rimini Protokoll a divadla Vidy ve švýcarském Lausanne, v němž se diváci ocitají na návštěvě v pokojíčcích osmi lidí, kteří se z různých důvodů připravovali na svou smrt. „Přestože diváci neuvidí jediného herce, jde o nesmírně divadelní zážitek,” prozradil člen dramaturgické rady Michal Zahálka. Tajný život Friedmanových krakovského Teatru ludowého v režii Marcina Wierzchowského pak pracuje s nezvyklou blízkostí herců a diváků.

Celý program Mezinárodního festivalu Divadlo nejdete zde.

Poněkolikáté se na plzeňský festival vrací maďarský filmař, divadelník a známý provokatér Kornél Mundruczó, tentokrát s inscenací Zdání života. Z Rigy přijede tamní Národní divadlo s inscenací Čechovova Racka v režii vycházející hvězdy lotyšského divadla Elmārse Seņkovse. Brilantní tragikomedii Lidé, místa a věci současného britského autora Duncana Macmillana v režii Mariána Amslera přiveze Divadlo Andreje Bagára z Nitry a inscenaci Postfaktótum představí bratislavské Divadlo Stoka.

To nej z českého divadla

Mezi velkými režisérskými jmény v českém programu najdou návštěvníci například Jana Nebeského, Jiřího Adámka, Jana Mikuláška, Jiřího Havelku, Viktorii Čermákovou či Michala Dočekala. Lidé uvidí inscenace pražského Národního divadla, Meet Factory, divadla VOSTO5, Divadla Husa na provázku, Komorní scény Aréna z Ostravy nebo ústeckého Činoherního studia.

Domácí Divadlo J. K. Tyla uvede dvě inscenace: Sweeney Todd, ďábelský lazebník z Fleet Street (režie Lumír Olšovský) a Linie krásy (režie Natálie Deáková). Divadlo Alfa pak inscenaci Tři siláci na silnici (režie Tomáš Dvořák). Tradiční epilog nabídne Divadlo v Dlouhé, Divadlo Ungelt a Dejvické divadlo.

autor: Michaela Svobodová