Život v domovech pro seniory se vrací k normálu

14. červen 2021 08:50, aktualizováno

Vídat se se svými blízkými a třeba se po dlouhých měsících podívat domů. I to už můžou klienti domovů pro seniory a dalších sociálních zařízení.

Klienti tráví více času při společných aktivitách a na zahradách, chodí za nimi více návštěv a některé z nich berou jejich blízcí třeba na vycházky. Pro obě strany tak skončila doba dlouhého odloučení.

Pravidelně si teď třeba z janovického domova pro seniory odváží na celé odpoledne svého dědečka rodina pana Karla Šnoura. S vnučkou Kateřinou vyráží pan Šnour nejčastěji na zahrádku v Nýrsku, kde dříve trávil s manželkou celé léto. Společně si něco ugrilují, nebo si dají koláč.

„Minule jsme byli v cukrárně, dnes bychom chtěli na fotbalový trénink mého syna Lukáška. Fotbal je dědova srdeční záležitost, celý život tady strávil jako trenér, odmítl dokonce trénovat Slávii, aby mohl být tady s námi,“ vyprávěla vnučka.

Dlouhá doba odloučení

Pan Šnour nastoupil do domova v Janovicích nad Úhlavou začátkem tohoto roku, do té doby se o něj starala rodina. „Zejména můj tatínek a jeho dva bratři mu věnovali největší možnou péči, kterou mohli, střídali se u něj, uklízeli jsme mu, ale ke konci roku už dědeček potřeboval péči čtyřiadvacet hodin denně a to už jsme nezvládali,“ popsala Kateřina.

Byla ráda, že už si mohou brát dědečka na návštěvy domů a na procházky, to ale v době nejhorší koronavirové pandemie nebylo možné. Po návratu od rodiny se také nemohli klienti kvůli karanténě vrátit rovnou na svůj pokoj.

Jak potvrdila vrchní sestra Martina Kolářová z domova Clementas, preventivní opatření už se ruší podle toho, jak epidemie ustupuje: „Drtivá většina našich klientů je očkovaná dvěma dávkami, takže se na ně nevztahují žádná opatření.“

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio