Zkuste ragú z hovězího masa ozvláštnit olivami. Je to luxusní

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Ragú z hovězího masa

Ragú se připravuje z různých druhů mas, drůbeže, ryb, zeleniny nebo i luštěnin. V zahoustlé omáčce je ochucené především bylinkami a kořením. Ragú rozdělujeme na dva základní druhy, na hnědé a na bílé. Bílé je připravováno z masa vařeného, je zalité smetanou a vzhled omáčky připomíná bešamel. Naproti tomu ragú hnědé má za základ opečené maso na tuku.

Ingredience
  • 500 g hovězího masa z plece nebo krku, mohou být i líčka
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 1 stroužek česneku
  • 1-2 lžíce rajčatového pyré (protlaku)
  • ½ l kvalitního bílého vína
  • 1 bobkový list
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • mletý pepř, sůl
  • 50 g zelených oliv bez pecek
  • 2 lžíce hladké mouky

Očištěné maso a cibuli nakrájíme a společně osmažíme na sádle. Přidáme utřený česnek a zalijeme vínem tak, aby maso bylo potopeno. Na použitém víně velmi záleží, použijme kvalitní suché víno.

Přivedeme prudce k varu. Pak přidáme rajčatové pyré nebo protlak, sůl, koření a pod pokličkou pomalu dusíme do měkka. Během dušení podle potřeby podléváme vínem a mícháme. Na závěr přidáme na kolečka nakrájené olivy. Ragú podáváme na zahřátých talířích, které jsme předem vytřeli česnekem.

Vhodnou přílohou je pečivo.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko