Žlutý pes: Sametová

Historie skupiny Žlutý pes začala prostým nápadem založit rokenrolovou kapelu. Přišel v roce 1978, zrodil se v hlavě jejího budoucího lídra Ondřeje Hejmy.

Žlutý pes je pražská rocková skupina, spjatá s osobností zpěváka Ondřeje Hejmy. Vznikla v létě roku 1978 s tím, že se bude hrát blues a vlastní tvorba se silnými elektrickými kytarami. Realizace nebyla snadná, ale stalo se.

Zpěvák, textař a skladatel Ondřej Hejma založil skupinu Žlutý pes proto, aby zrealizoval své představy o české podobě amerického rocku. V roce 1981 se zábavný, politicky nevýbojný Žlutý pes nejspíš pro svůj „divný“ český název ocitl na seznamu nežádoucích kapel, které o dva roky později napadl týdeník Tribuna v pamfletu proti „nové vlně se starým obsahem“. Nepomohlo ani přejmenování souboru na Tomahawk. V sousední Spolkové republice Německo se totiž připravovalo rozmístění raket středního doletu stejného názvu a na Hudebně zábavnou skupinu Ondřeje Hejmy. Ta měla sice „nezávadný“ název, ale v roce 1984 jí emigroval bubeník Jiří Hrubeš. Skupina se odmlčela. "Naše amatérská konstelace už nedokázala překonávat organizační potíže a psychické zatížení,“ vysvětlil Ondřej Hejma.

Skupina Žlutý pes začala znovu koncertovat až v roce 1988. Natočili první album a posluchači si jejich zvuk hned oblíbili. Při jeho vzniku se sešla první rocková liga - Ondřej Hejma zpěv, Jan Martinek, Petr Roškaňuk a Petr „Kulich“ Pokorný kytary, Jiří Veselý basová kytara a Klaudius Kryšpín bicí. V kapele byly vždy samé osobnosti a tak stále vznikaly další písničky. Svou profesionální parketu našla na albu Yellow Dog, které přineslo veliký hit Sametová a bylo nominováno na cenu Grammy pro rok 1994.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.