Změna je život aneb Z úspěšného fotbalisty ošetřovatelem primátů v plzeňské zoo

15. září 2021 08:44, aktualizováno

Při návštěvě zoologické zahrady v Plzni můžete v okolí tropického pavilonu potkat vysokého, štíhlého blonďáka v pracovním žlutém tričku a khaki kalhotách. Je to ošetřovatel primátů a zároveň bývalý fotbalista Tomáš Krbeček.

„Šimpanze krmíme šestkrát denně a krmná dávka je složená převážně ze zeleniny. Základ je mrkev, petržel, celer, paprika, okurka, rajče a červená řepa. Co hodně milují je pórek nebo cibule. Ovoce dostávají spíše jako takové obohacení. Přeci jen je ovoce dost sladké, a kdybychom je tím krmili moc, mohli by ztloustnout. Musím si připravit lavory, jídlo nakrájet na malé kousky a rozdělit. Samec dostane víc, samice méně,“ popsal šimpanzí jídelníček Tomáš Krbeček s tím, že šimpanzi nejsou ale úplní vegetariáni. Jedenkrát týdně si pochutnají i na kuřeti nebo hovězím masu.

Tomáš Krbeček v nové práci

Poté, co je zelenina či ovoce nakrájené na drobné kousky, prostrčí se jim skrze mříže do kotce. Chovatelé totiž se šimpanzi do přímého kontaktu vůbec nepřicházejí. „My na šimpanze nesaháme a necháváme jim jejich sociální chování, ať oni komunikují spolu a my jsme jen taková šedá eminence, co se týče krmení a úklidu,“ upřesnil Tomáš Krbeček a dodal, že momentálně jsou v plzeňské zoologické zahradě čtyři samice, jedno mládě samice, které jsou necelé dva roky a dospělý samec. Ten přijel před měsícem z Polska a je mu 33 let.

Kdysi byl hlavně fotbalistou

Pětatřicetiletý rodák z Chebu s fotbalem začínal v týmu Agro Cheb a ligu si zahrál v dresu FC Viktoria Plzeň. Hned ve své první ligové sezoně v České republice ukázal svou kvalitu a vstřelil 9 ligových gólů. Fotbal byl pro Tomáše Krbečka jasnou volbou, obklopoval ho totiž celý život.

„Můj děda hrával fotbal na vesnici a táta hrál ligový fotbal. Tím, že všude kolem byla mičuda, tak jsme do toho s bráchou dvojčetem začali kopat taky. Hrál jsem přes deset let první ligu a kromě brankáře jsem vystřídal asi úplně všechno. Nejčastěji jsem ale nastoupil v útoku a ve střední záloze,“ zavzpomínal na fotbalové začátky Tomáš Krbeček.

Tomáš Krbeček chystá krmení pro šimpanze

A protože poslední léta už Tomáš Krbeček nemohl hrát na takové úrovni, na jaké by si představoval, rozhodl se zcela změnit obor působení. „Věděl jsem, že budu muset pracovat jako každý normální člověk a vždy mě to táhlo ke zvířatům. A tak jsem si našel rekvalifikaci "Ošetřovatel zvířat v zoologické zahradě“, a dá se říct, že mě to naplňuje úplně stejně jako ten fotbal,“ upřesnil.

Ve volných chvílích se Tomáš Krbeček věnuje hlavně své rodině a také recenzuje počítačové hry.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio