Změna jízdního řádu vlaků komplikuje život obyvatelům Všenic, do Rokycan teď dojíždí hodinu

7. březen 2024 11:35

Děti nestíhají vlak ze školy ve Stupně a při cestě do Rokycan musí lidé čekat na přestup mnohem déle, než byli zvyklí. Tento problém se od loňského prosince týká Všenic na Rokycansku, protože se zde změnil jízdní řád vlaků.

Autem 15 minut, vlakem hodinu. Tak dlouho trvá cesta ze Všenic do Rokycan. Od změny jízdního řádu v prosinci 2023 se cestování vlakem z malé obce do okresního města výrazně protáhlo. Děti zase nestíhají vlak ze základní školy v sousedním Stupně. Komplikace místním způsobilo propojení železniční trati do Bezdružic na Tachovsku s tratí do Radnic na Rokycansku a následná úprava jízdního řádu.

Obyvatelům Všenic se to nelíbí, a proto se rozhodli se společností POVED, která má veřejnou dopravu v Plzeňském kraji na starost, jednat o změnách. Uspěli jen částečně. „Povedlo se nám s POVEDem domluvit na jednání, na jehož základě došlo k určitým úpravám jízdního řádu. Ty ale vejdou v platnost až v červnu. S výsledkem jsme spokojeni částečně. Byla nám navržena i úprava spojení na Rokycany v Ejpovicích, ale ta by se týkala jen asi tří vlaků. My bychom byli rádi, kdyby spojení zase navazovala tak, jako tomu bylo v minulosti,“ uvádí starosta Všenic Martin Dobrý.

Organizace POVED je ochotná o jízdním řádu jednat. Na propojení dvou tratí ale trvá. Dle jejího drážního technologa Pavla Purkarta vychází POVED z vlastních statistik. „V kraji obecně pozorujeme trend, že cestující rádi projíždějí při svých cestách přes plzeňské hlavní nádraží, ale často zde svou cestu nekončí. Konkrétně trasy do Bezdružic a do Radnic jsme spojili, protože na obou jezdí motorové vozy, takže se to přímo nabízelo.“

Dle POVEDu by další změny jízdního řádu umožnily technické úpravy trati. O nich se obec Všenice chystá jednat se Správou železnic.

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy