Znám jednu starou zahradu

Filmová pohádka Šíleně smutná princezna je plná laskavého humoru a nádherných písniček. Kupodivu je nesložil zkušený autor, ale teprve sedmnáctiletý geniální mladíček jménem Jan Hammer.

Filmová pohádka, to je srdeční záležitost. Je-li tvořena s láskou, přežívá generace. Takovými poklady jsou například pohádky Pyšná princezna, Popelka, Lotrando a Zubejda, Šíleně smutná princezna a další.

Posledně jmenovaná je o princi a princezně, kteří odmítnou úmluvy svých královských rodičů. Nechtěně se ale inkognito seznámí a zamilují se do sebe. Půvabné písničky do tohoto filmu složil tehdy ještě nezletilý Jan Hammer. Jeho otec, také Jan Hammer, pocházel z Nýřan, byl to vynikající kardiolog i kontrabasista, maminka byla jazzová zpěvačka Vlasta Průchová. Jan Hammer mladší hrál od svých čtyř let na klavír.

Melodie od Jana Hammera ml. v Šíleně smutné princezně jsou jednoduché a chytlavé a spolu s výbornými texty se přesně trefují do smyslů jak dětského, tak dospělého diváka. Tento snímek patří mezi pohádkové klenoty českého filmu. Natočil jej velký znalec pohádek Bořivoj Zeman. Muzika dokonale trefila melodičnost druhé poloviny šedesátých let.

Mladý skladatel Jan Hammer pak velmi brzy odešel rozdávat hudební kvalitu a radost do Ameriky, což způsobilo jeho zmizení z titulků a dokonce vystřižení některých písní s takzvanými "závadnými" slovy. Texty přidal Jan Fischer, písničky nazpívali převážně představitelé hlavních rolí Helena Vondráčková a Václav Neckář.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.