Zničený kostel Navštívení Panny Marie bude zachráněn

17. červen 2019 12:00

Dominantou Nových Domků u Rozvadova býval empírový kostel. Zruinovanou stavbu spolu s německými rodáky zachraňují dobrovolníci ze spolku Omnium.

Svůj účel ztratil kostel po poválečném odsunu. Armáda ho využívala jako sklad na seno a stáj pro koně a dobytek. Zruinovaný kostel, který sousedí se starým hřbitovem, se snaží obnovit dobrovolníci ze spolku Omnium. „Nevím, přišlo to tak nějak samo od sebe,“ snažil se 49letý Jakub Děd odpovědět na otázku, co ho přitahuje ke zchátralým památkám. Zhruba před deseti lety se zapojil do obnovy kláštera v Broumově a to ho k památkám dokázalo připoutat. Postupně začal vedoucí spolku Omnium Jakub Děd spolu s dalšími členy zachraňovat velké zchátralé kostely, hlavně v pohraničí. „Pokud by se někdo nezačal starat o ty opravdu zapomenuté a zničené památky, tak jsou definitivně na odpis,“ svěřil se Děd.

Nové Domky u Rozvadova objevili dobrovolníci před dvěma lety. Odsunutí rodáci tu už roky pečovali o starý německý hřbitov. Kostel Navštívení Panny Marie, bez oken a se shnilou střechou na záchranu pořád čekal. „Když jsme sem přišli poprvé, báli se sem památkáři vkročit a projektant se díval od dveří. Dneska je to stále ruina, ale už se tady nebojíme. Kostel je vysekaný, je hotové stavební povolení a postupnými krůčky se dostáváme dál. „Má to smysl a něco se daří,“ řekl Jakub Děd. Se záchranou kostelů v pohraničí pomáhá Jakubu Dědovi i jeho otec Stanislav, bývalý ředitel muzea v Chomutově. „Musím říct, že ho obdivuju. To je ukázka toho, jak se postupně nechá navodit atmosféra společenství, která má nějaký výsledek. Za ním jsou opravené věci,“ zkonstatoval pyšný otec.

Společný cíl

S obnovou kostela spolku Omnium pomáhají i odsunutí rodáci a další Němci z příhraničí. Právě mají za sebou další společnou brigádu, Jakub Děd vzpomíná na tu úplně první. „Vloni jsme se tady všichni potkali poprvé a kostel byl úplně zarostlý. Po třech dnech při odjezdu to byla památka, která stála na slunci a už měla svoje místo a vypadala nádherně,“ vyprávěl Jakub Děd. To také uznali němečtí přátelé a jezdí od té doby pravidelně. I dnes ale do Nových Domků přijíždí Jakub Děd s otazníky a smíšenými pocity. Není si totiž jistý, zda něco od poslední návštěvy nespadlo. Jenže jde zároveň o společenské setkání s rodáky a to je velice příjemná návštěva, která dodává energii na další týden.

Kostel je sice vyčištěný od nepořádku, zůstaly z něj ale jen obvodové zdi. Už letos v létě začne postupná obnova střechy, zatím jen nad sakristií a kněžištěm.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio