Zpíval jen rokenrol, nic víc

Dívám se,  poslouchám a píšu - říká o sobě textař Jan Krůta, který je od března roku 2019 členem Rady Českého rozhlasu.

Kdyby se měl co nejvíce zúžit popis práce Jana Krůty, tak by asi zřejmě stačilo jenom to, že je spisovatel, scénárista a textař. Jeho texty zpívají desítky interpretů a kapel. Především se jedná o Dalibora Jandu, pro kterého napsal přes stovku textů, například Hurikán, Kde jsi?, Žít jako kaskadér, Hráli jsme kličkovanou, Kde jsi, Pojď, dáme řeč a další, pro Hanu Zagorovou třeba Rybičko zlatá, přeju si, napsal i text písně Hastrmane, tatrmane, pro Hanu Lounovou Diamant v písku, Pro Ivetu Bartošovou a Petra Sepéšiho Knoflíky lásky, pro Radka Tomáška Zpíval jen rokenrol, nic víc. Celkem je autorem více než 1300 textů, z nichž většina je zatím nezhudebněná, ty s hudbou byly například pro Helenu Vondráčkovou, Karla Gotta, Michala Davida, Hanu Hegerovou a další.

Jan Krůta je také autorem 32 knih pro děti i dospělé, autorem velkého množství rozhlasových, televizních a několika filmových scénářů a je také majitelem nakladatelství a umělecké a mediální agentury. Jako ředitel firmy Bonton se podílel na přípravách, produkci a prezentaci prvního soukromého českého filmu po listopadu 89 – Tankový prapor. Sám o sobě řekl: snažím se psát interpretům tzv. do pusy a snažím se péct dobrý chleba.

Tak se s ním vraťme do roku 1977. Hitem tohoto roku se stala tato převzatá píseň od skupiny Smokie s českým textem Jana Krůty Zpíval jen rokenrol, nic víc.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.