Zpracovatelům ryb začaly sloužit moderní sádky v Tajanově

8. červenec 2005

Dosud nejmodernější sádky ryb, které budou sloužit výhradně pro potřeby místní zpracovny otevřelo Klatovské rybářství v Tajanově. Čtyři betonové dvacetimetrové nádrže, dva metry hluboké a dva metry široké, výrazně uspoří náklady na dopravu kaprů a pstruhů, které dosud firma vozila ke zpracování ze vzdálenosti 40 až 70 kilometrů. Investice se šestiletou návratností přišla na 3,3 milionu korun, z toho 1,7 milionu dal Státní zemědělský intervenční fond, částečně z peněz EU.

Nové distribuční sádky pojmou 40 metráků ryb, což vystačí na týdenní potřebu zpracovny. Zatím firma vozila ryby několikrát denně až ze 70 kilometrů vzdáleného Annína, kde má odchovnu pstruhů. V sádkách je elektronicky hlídaná kvalita vody i výška hladiny. Tři bezpečnostní kamery střeží ryby před zloději.

Logo

Kapacita sádek byla navržena s ohledem na možnost zpracovny porcovat až 500 tun ryb ročně, což je polovina ryb, které klatovský podnik ročně vyloví ze 400 rybníků. Tajanovská výrobna s 23 zaměstnanci má letos zpracovat více než 400 tun ryb, což bude minimálně o 15 procent více než loni. Zhruba 300 tun mají tvořit sladkovodní druhy - shodně po polovině kapr i pstruh, po němž je stále větší poptávka. Zbylých 100 tun budou reprezentovat mořské druhy, které se tu začaly zpracovávat naplno od letošního ledna. Z 80 procent jde o makrely.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio