Zprovoznění retenční nádrže Plzeň - Vinice se možná o půl roku opozdí

5. leden 2022 09:57, aktualizováno

Místo února bude retenční nádrž v Plzni na Vinicích hotová až na podzim. Hlavním důvodem je špatná dokumentace kanalizační infrastruktury na nedaleké Karlovarské ulici.

Stavba za 130 milionů korun má vyřešit problémy s přetíženou kanalizací zejména na Vinicích a na Sylvánu. V případě přívalových dešťů zachytí až 6000 kubíků vody. Retenční nádrž zatím funguje alespoň částečně v jakémsi pasivním módu.

„Ještě není vše hotové. Chybí nám dodělat terénní a sadové úpravy a potom v Karlovarské ulici vybudovat zkapacitnění spojené šachty. A právě díky Karlovarské ulici se bude termín dokončení posouvat, kvůli nedostatečné projektové dokumentaci,“ uvedl stavbyvedoucí retenční nádrže v Plzni na Vinicích Hynek Jelínek s tím, že po dokončení stavby budou z venku vidět jen dvě věže určené pro vzduchotechniku a pět poklopů, které poslouží, jako vlez do samotné nádrže. K těmto poklopům bude ještě přivedena manipulační komunikace.

Plzeňská vodárna staví i další díla

„Teď se rozjíždí projekt, který by měl být dokončený na podzim letošního roku a jedná se o dopouštění vody do Velkého Boleveckého rybníka. Další akcí, kterou letos bude určitě vodárna Plzeň realizovat, je pokračování rekonstrukce roudenského kanalizačního sběrače, což je vlastně páteřní sběrač nutný zejména pro budoucí zprovoznění Severozápadního okruhu a také pro nové rozvojové plochy na Sylvánu a Vinicích. Akcí, kterou ještě letos Plzeňané určitě poznají, bude také rekonstrukce vodovodního a kanalizačního řadu ve Zborovské ulici,“ popsala mluvčí Vodárny Plzeň Dana Veselá.

S plným využitím nové retenční nádrže v Plzni, včetně dálkového řízení z dispečinku vodáren, se počítá od letošního podzimu. Vše ale záleží na tom, jak budou postupovat práce na odlehčovací komoře v Karlovarské ulici.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio