Zranění ji ve sportu nezastavilo. Lucie Matoušková z Ostrova uhranula Bali a jde dál

8. únor 2024

Před lety se Lucie Matoušková zranila a nedobrovolně ukončila slibně rozjetou kariéru v twirlingové reprezentaci. Ani zdaleka ale netušila, že další sportovní úspěchy bude ještě sbírat.

Lucie Matoušková pochází z Ostrova na Karlovarsku. Od malička byla vedená ke sportu, nakonec se stal náplní jejího života. „Měla jsem to štěstí, že jsem měla velkou podporu ohledně rodiny a přátel. Začala jsem sportovat v 6 letech. Nejdříve to byla gymnastika a sport zvaný twirling, který zahrnuje balet, gymnastiku a pohybové dovednosti. Díky němu jsem se dostala na vrchol,“ vzpomíná dnes na začátky.

„Twirling je odvozený od mažoretek, závodnice mají twirlingovou hůlku, kterou vyhazují zhruba 15 metrů vysoko a dělají pod tím různé akrobatické prvky. Je to krásný sport, který obsahuje základy baletu, gymnastiky a kondice jako takové. Pro dívky je to jeden z nejlepších směrů, kterým se mohou vydat,“ přiblížila Matoušková.

Sama začínala v ostrovském klubu Oskarky. „Dívky Oskarek jsou tuším devět let neporažené mistryně České republiky a jsou to naše reprezentantky na evropské úrovni. Já měla tu čest, že jsem byla vedená v tomto klubu,“ usmívá se.

V twirlingových soutěžích se několikrát ocitla na stupních vítězů, a to na národní i mezinárodní úrovni. Ovládla celkem 26 mistrovství republiky, stala se také například mistryní Evropy a dvakrát vicemistryní Evropy.

Potřebovala další cíl

Její slibně rozjetou kariéru zastavilo zranění. Twirlingu se ale úplně nevzdala. Předchozí úspěchy Lucii zavedly na pozici porotkyně, trenérky české reprezentace a uznávané choreografky, která v současné době v Praze zakládá první českou twirlingovou školičku.

Jako téměř každý sportovec potřebovala svůj další osobní cíl. Po zranění se navíc rozhodla pro fitness a rozhodnutí to bylo úspěšné. Během krátké doby se totiž propracovala mezi světovou špičku. „Objevila jsem svět fitness zhruba šest let zpátky, strašně mě to bavilo a naplňovalo. Prvotní cíl byl, abych se vyznala ve výživě, fyziu. Zkusila jsem závody a najednou jsem se ocitla na světovém poháru v Rimini.“

Stále usměvavá sportovkyně z Krušných hor nakonec dosáhla na nejvyšší metu, a to titul mistryně světa v kategorii fitness Ms. Runway. V loňském roce ovládla světový pohár v naturální kulturistice v Bali.

Jaké má Lucie Matoušková cíle? Kdo může v naturální kulturistice závodit. A čemu všemu se věnuje? I to uslyšíte v rozhovoru!

Spustit audio