Zrekonstruovaný selský dvůr U Matoušů v Plzni přivítal první návštěvníky

3. červen 2021 20:45, aktualizováno

Mlátičky, cepy, radlice a další nářadí potřebné ke zpracování obilí můžete vidět v selském dvoře U Matoušů v Plzni Bolevci. Po dvouleté rekonstrukci za 40 milionů korun se veřejnosti otevřel tento týden.

Prohlídková trasa v obytném stavení představí život statkáře a jeho rodiny na konci 19. století a v první třetině 20. století na Plzeňsku. „Dům je vyblýskaný do posledního detailu včetně drobných detailů na výmalbách a podobně. Celkově to má nabudit dojem, že hospodář právě odešel na pole nebo do kostela,“ vysvětlil správce dvora Martin Kolovský.

Součástí expozice jsou i dobové kroje. „Tady vidíte slavnostní variantu plzeňského kroje sezdaného páru, kdy ženatý muž nosil dlouhý šosatý kabát, který si mohl poprvé vzít na svoji svatbu. Aby ukázal, že má hodně peněz, vzal si na sebe i kabáty dva nebo tři, i když bylo léto,“ doplnil správce.

Na návštěvě u našich předků

Obytné stavení si mezi prvními prohlédla i paní Lucie. „Celkově to je nádherné a my jsme sem vzaly děti hlavně kvůli tomu, aby viděly, jak naši předci žili, protože dnes to není až tak běžná přístupná věc pro každého. Doufám, že si z toho odnesou něco z naší historie,“ uvedla.

„V areálu máme dvě stálé expozice. Ve stodole je možné si prohlédnout sbírku velkých zemědělských strojů. Jsou tam mlátičky, čistící mlýnky a velký žebřiňák. Druhá stálá expozice je potom v sýpce, kde se návštěvník dozví, jak se obilí selo, sklízelo a zpracovávalo. Potom máme tematické výstavy ve stájích a lidé si můžou prohlédnout i sad, kde jsou staré odrůdy jabloní, hrušní,“ popsal Martin Kolovský.

Komentované prohlídky selského dvora U Matoušů probíhají v červnu od 10 do 16 hodin v červenci a srpnu pak od 10 do 17 hodin. Vstupenky si mohou zájemci zakoupit online na stránkách www.usedlost-bolevec.cz.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio