ZUŠ OPEN 2019: Základní umělecká škola v Třemošné má vlastní orchestr

9. květen 2019

Hudba je hlavním posláním Základní umělecké školy v Třemošné. Jak nám prozradila ředitelka školy Jarmila Žižková, škola využívá své výhodné polohy. Je pár kilometrů od rušné Plzně, přitom s dosahem na šikovné pedagogy. Jedním z nich je i dirigent Dalibor Bárta, který vede místní orchestr.

Orchestr Tremolo se stal dokonce laureátem v Národní rozhlasové soutěži mladých hudebníků Concerto Bohemia 2019 a vítězem kategorie souborů a orchestrů věkového průměru do 21 let. Součástí tohoto ocenění je jednak účast na CD Concerto Bohemia, a také koncert. Ten se uskutečnil v pražském Žofíně 26. dubna 2019 a živě jej přenášel Český rozhlas Vltava.

Ředitelka ZUŠ v Třemošné Jarmila Žižková

Základní umělecká škola v Třemošné byla založena těsně po válce ve školním roce 1946/47. Za dobu své existence škola vychovala velkou řadu profesionálních hudebníků. Zasloužila se také o šíření radosti z hudby mezi mnohými generacemi obyvatel města Třemošná a širokého okolí. V mnohých oborech dosáhla celorepublikových a zahraničních úspěchů.

Kromě společného vystoupení s dalšími základními uměleckými školami 31. května na náměstí Republiky v Plzni se děti z Třemošné vydají do Prahy.

1. června se zapojí do programu pod záštitou Senátu Parlamentu ČR a vystoupí ve Valdštejnské zahradě. Den vyvrcholí večerním koncertem k oslavě 30 let činnosti základních uměleckých škol v demokratickém státu, za účasti patronky projektu režisérky Alice Nellis a dalších významných hostů. Návštěvníci se mohou těšit na hudební a taneční vystoupení celkem 850 dětí, výstavu výtvarných děl, dílničky a workshopy.

autor: Pavel Halla | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.