Statiny jsou podobným pokrokem v léčbě jako před časem antibiotika

30. červenec 2019

Cholesterol je pro náš život nepostradatelný, nesmí ho ale být příliš. Pokud k tomu dojde, podílí se na kornatění cév, což znamená zvýšené riziko srdeční nebo cévní mozkové příhody. Udržovat cholesterol ve správných mezích pomáhají právě statiny.

„Díky statinům máme tolik aktivních seniorů, díky nim máme tolik 90letých, 100letých lidí,“ je přesvědčen MUDr. Jan Vachek, primář Interního odd. Klatovské nemocnice, „u statinů to sice není tak zjevné, ale představují podobný pokrok v medicíně, jaký znamenalo zavedení antibiotik. Máme nezvratné důkazy o tom, že statiny prospívají, ta léčba je účinná, až na výjimky velice dobře tolerovaná a je i finančně nenáročná. Vědci v současné době zkoumají také protizánětlivý a možný protinádorový efekt těchto léků.“

Další léky ke snížení cholesterolu

Vedle statinů mají lékaři k dispozici i jiné léky snižující cholesterol. V posledních letech mezi ně patří také podkožní injekce podávané 2x do měsíce. Hladinu cholesterolu snižují na velmi nízké hodnoty. Kvůli vysoké ceně tuto léčbu zatím poskytují pouze specializovaná centra pacientům, u kterých statiny neúčinkují dobře nebo nejsou snášeny. 

70% dospělé populace v Česku má vysoký cholesterol

Obecně platí, že hladina celkového cholesterolu v krvi by neměla být vyšší než 5 mmol/l. „Ale ještě důležitější je LDL cholesterol (tzv. zlý cholesterol, část celkového cholesterolu), kde platí čím níže, tím lépe. Člověk, který neprodělal srdečně-cévní příhodu, by měl mít LDL cholesterol pod 3 mmol/l. A člověk po mrtvici nebo infarktu by měl mít LDL cholesterol pod 1,8 mmol/l,“ říká lékař. Uvedené hodnoty jsou překročeny téměř u tří čtvrtin dospělých v České republice.

Vysoký cholesterol u dětí? V určitých případech ano

U dětí se hladina cholesterolu v krvi běžně nezjišťuje. Jestliže ale někdo z příbuzenstva zemřel na infarkt nebo cévní mozkovou příhodu ještě před 55. rokem života, mělo by být v tomto směru dítě vyšetřeno v 5. a ve 13. roce života. „A v případě, že se zjistí zvýšené hodnoty cholesterolu, pravděpodobně na základě rodové zátěže, je léčba dítěte na místě, protože jinak mu hrozí infarkt už ve věku kolem 30 let,“ upozorňuje primář Jan Vachek.

Prevence vysokého cholesterolu

Vyvážená strava s dostatečným zastoupením zeleniny, luštěnin a ryb a dostatek pohybu jsou nezbytné pro to, abychom se vysokému cholesterolu vyhnuli. MUDr. Vachek doporučuje vytrvalostní pohyb, nejlépe rychlou chůzi nebo běh, minimálně 3x týdně půl hodiny. Neodmítá ani potravinové doplňky zaměřené na udržování správné hladiny cholesterolu v krvi: „Např. extrakt z červené rýže obsahuje látku velmi podobnou statinům, i proto víme, že funguje. Na druhou stranu často propagovaný kokosový olej podporuje vznik aterosklerózy, tudíž není tou nejlepší volbou.“

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.