14 dnů děti doženou. Jeden nebo dva měsíce už by byl problém, říká ředitelka ZŠ Chotěšov

13. říjen 2020 15:00

Vláda z důvodu zpomalení šíření koronaviru rozhodla, že se od středy 14. října znovu uzavřou základní a střední školy. Také v Chotěšově na jižním Plzeňsku se nyní vše připravuje na kompletní online výuku.

Od začátku týdne se distančně vzdělává polovina žáků z druhého stupně. Od středy 14. října se školy uzavřou úplně. Na tento typ výuky se připravují jak žáci, tak učitelé. „Učit online je velký nezvyk, protože v té třídě mohu zařadit cokoliv, takto online je to hodně omezené. Potřebuji interakci od dětí, která přes notebook jde velmi špatně,“ shrnul své pocity z distanční výuky učitel šesťáků na základní škole v Chotěšově Miroslav Sedláček.

Distanční výuka na ZŠ Chotěšov

Ani žákům se výuka na dálku velmi nezamlouvá. „Raději bych se učila ve škole než doma. Ten přímý kontakt s učitelem je lepší než online. Určitě mi bude chybět kontakt s lidmi,“ sdělila žákyně 9. třídy Pavlína. Podobně vnímá situaci i Kateřina: „Kdyby to bylo dlouhodobě tak by mi to určitě vadilo, protože jsem v 9. třídě, tak už jsem zameškala polovinu 8.“

Notebooky pro učitele i žáky zajištěny

Škola se snaží pomoci žákům, kteří nemají vlastní zařízení, na němž by se mohli připojit k online výuce. „Vlastní zařízení nemá 16 žáků, což u nás není problém. Koupili jsme notebooky pro učitele a starší notebooky, které tu jsou, poskytneme žákům,“ informovala ředitelka základní školy v Chotěšově na jižním Plzeňsku Jaroslava Studničková. Žákům, kteří nemají doma připojení k internetu bude škola posílat domácí úkoly poštou. To se však z 240 žáků týká asi jen čtyř.

Distanční výuka na ZŠ Chotěšov

Důraz při vyučování je kladen na češtinu, matematiku a anglický jazyk. Distančně se učí i ostatní předměty. Ty však nemusí probíhat nutně online. „Pokud se celé základní školství uzavře na 14 dnů, tak si myslím, že se dá vše doladit a děti všechno doženou. Kdyby výuka vypadla na jeden nebo dva měsíce, tak to už se bude velmi špatně dohánět a v tom vidím veliký problém,“ uzavřela ředitelka školy Jaroslava Studničková.

Žáci základních a středních škol se budou dálkově učit do pátku 23. října. Pak budou mít týden prázdniny. Podle ujištění vlády by se žáci prvního stupně měli zpět do lavic vrátit v pondělí 2. listopadu.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio