Abstinent Vladimír Hron

26. říjen 2015

Od základní školy mu říkají Limonádový Joe. Žije naplno bez jediné kapky alkoholu. Není vyléčeným alkoholikem, jak si hodně lidí myslí. Alkohol mu nikdy nechutnal a nechápe, proč tolika lidem učaroval. Jde v naší společnosti vůbec žít bez alkoholu a nebýt „divný“?

Opilce přitom dokáže zahrát líp než kdokoli skutečně alkoholem trénovaný. S úsměvem přiznává, že takovou taktiku také někdy využívá. Často se mu totiž stává, že při vystoupeních na soukromých večírcích a podobných akcích hostitel trvá na tom, že přípitek alkoholickým nápojem musí být.

Nejdřív vyzkouší taktiku zvanou volant. Vladimír Hron si ale skutečně všechny cesty mezi jednotlivými vystoupeními odřídí sám. Většinou informace o řízení auta u hostitele zabere. Když ale taktika volant nepomáhá a hostitel stále trvá na přípitku, prohlásí o sobě, že je prvním oficiálně registrovaným alkoholikem ve střední Evropě.

Když podle Vladimíra někomu na rovinu řeknete, že jste vyléčený alkoholik, většinou si příjemce takové informace sáhne do vlastního svědomí a přestane přemlouvat k pití. Skutečně nejúčinnější metodou, jak se zbavit třeba personálu, který stále vehementně nabízí alkohol, je sehrát opilce. Vladimír Hron vzpomíná, jak při jednom vystoupení s hudební skupinou tuto taktiku s úspěchem použil.

Martin Vobruba, Vladimír Hron, Marcela Březinová a Aleš Háma

Zatímco ostatní členové skupiny už v sobě měli několik piv a panáků a číšníci jim stále přinášeli nové a nové pití, Vladimír sehrál opilce tak bravurně, že k němu přistoupil číšník a prohlásil: „Vám pane Hron, vám už nenaleju!“ Jak se naučil hrát opilce? Pozorováním. Na rozdíl od popíjející společnosti, která postupně pod tíhou alkoholu upadá do cíleného stavu zapomnění a lehkosti bytí, on má dost času pozorovat jejich chování a učit se.

Prezident by měl národ kultivovat, to se bohužel neděje

Vladimír Hron rozhodně není fanatik, který by abstinenci nutil ostatním jako jedinou správnou cestu a životní styl. Mrzí ho ale, že si lidé, zvlášť mladí, neuvědomují nevratné škody, které alkohol působí v těle i v hlavě. A tak se snaží jít alespoň příkladem. Rodině a okolí. Trápí ho vysoká míra tolerance společnosti vůči pití alkoholu.

Alkohol je u nás standardem a abstinence něčím mimo tento zavedený stereotyp společnosti. Vadí mu, když se veřejně alkoholu a vůbec nezdravému životnímu stylu, oddávají politici. Nejhorším příkladem pro společnost a mladou generaci je podle Vladimíra Hrona současný prezident Miloš Zeman.

Vladimír Hron v akci při natáčení pořadu Českého rozhlasu Plzeň Vzpomínky nám zůstanou

„Co se týče momentálního reprezentanta na hradu, tak z této strany nejsem vůbec spokojen, ani ohledně pití alkoholu, ani ohledně kouření. Tvrdím, že tohle je to nejhorší, co mohlo českou společnost potkat. Myslím si, že reprezentant státu má jít příkladem a má společnost nějakým způsobem kultivovat. A to se bohužel neděje.“

Co pije, když nepije?

Vladimír Hron je vášnivým milovníkem čajů. Nejvíc mu chutnají ovocné všeho druhu. A když si chce dát nějaký silnější, zvolí zázvorový. Svoje baterie dobíjí dlouhou jízdou autem. Dokáže vypnout tak, že sedne do auta a jede v kuse třeba do italského Milána. Tam se projde po náměstí a jede zase zpátky. Cestou nepřetržitě poslouchá muziku. I tak stále zdokonaluje svoje mistrovské propůjčování hlasů známých domácích i zahraničních zpěváků. Dlouhou jízdou autem provede potřebný „restart“ a dokonale si vyčistí hlavu. Bez jediné kapky alkoholu. Tak, jak to umí jen Limonádový Joe Vladimír Hron.

autor: Pavel Halla
Spustit audio