Adventní trhy v Plzni začaly. Bezinfekčnost návštěvníků kontrolují prodejci

23. listopad 2021 12:15

Na hlavním náměstí v Plzni začaly adventní trhy. Doklad o bezinfekčnosti budou po jejich návštěvnících požadovat prodejci. 

Budou nebo nebudou adventní nebo vánoční trhy, a pokud ano, tak v jaké podobě? Na tyto otázky si museli odpovědět v řadě měst po celém Česku. Někde trhy kvůli epidemické situaci a zpřísněným opatřením zrušili nebo omezili. V centru Plzně v pondělí organizátoři trhy chystali a v úterý tam oficiálně začaly.

Podle provozovatele trhů bude neohraničený prostor mezi stánky přístupný všem. Bezinfekčnost zkontrolují až prodejci. „Nemůžeme nijak ohraničit náměstí, protože nemůžeme nijak zamezit občanům pohyb po veřejném prostranství,“ vysvětlil Emil Procházka. „Informovali jsme prodejce, aby dodržovali platná nařízení, prodejci občerstvení by tedy měli požadovat doklad o očkování nebo prodělaném onemocnění,“ uvedl.

Zachované budou i kulturní produkce

Kulturní program na trzích zůstane v Plzni na rozdíl od jiných měst zachován, naopak stánků bude o něco méně, všichni prodejci se totiž kvůli epidemické situaci nezúčastní. Novinkou letošního roku je 28 metrů vysoké vyhlídkové kolo. „Určitě to vyzkoušíme,“ řekla jedna z pravidelných návštěvnic akce. Ta si už bez Adventních trhů neumí představit Vánoce.

„Jsem rád, že adventní trhy mohou letos proběhnout, teď bude na každém z nás, jak budeme dodržovat opatření,“ myslí si starosta centrálního městského obvodu David Procházka. Plzeňské adventní trhy budou otevřené denně od 10 do 20 hodin a v 17 a v 18 hodin je zpestří troubení plzeňského ponocného.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová
Spustit audio