Alannah Myles: Black Velvet

Ošklivé zelíčko na zahradě – tak se jmenovala píseň, kterou v osmi letech napsala kanadská zpěvačka Alannah Myles. Svou nejslavnější píseň však vydala až v roce 1989, kdy jí bylo 31 let. Rázem ji vynesla až k ceně Grammy.

Celosvětový hit roku 1989 napsala a nazpívala kanadská zpěvačka Alannah Myles. Její rodina vlastnila velkou farmu, kde se také naučila jezdit na koni. Svou první píseň napsala v osmi letech a nazvala ji Ošklivé zelíčko na zahradě. Píseň poté věnovala své sestře, se kterou se často škádlily. Na rodinné farmě začala také její hudební kariéra. Prodala svého koně, aby si mohla koupit svou kytaru a mohla tak hrát po různých klubech a kavárnách.

V roce 1989 vydala svou nejslavnější píseň „Black Velvet“, která dobyla téměř všechny přední příčky hitparád, ve Spojených státech amerických byla první. Black Velvet je ódou na krále rokenrolu, Elvise Presleyho. Text této skladby odkazuje na jeho styl a nepopiratelný vliv, který měl na hudební scénu nejen v Americe, ale po celém světě. Titulní "černý samet", Black Velvet, symbolizuje jeho charakteristický černý oděv a magnetickou přitažlivost. Dodejme ještě, že interpretka této písně Alannah Myles získala za rok 1990 cenu Grammy v kategorii rockový zpěv, což potvrdilo její místo mezi elitou hudebního světa. Bylo to její první album.

„Způsob, jakým se pohyboval, to byl hřích, tak sladký a opravdový. Vždycky chtěl víc, opustil by tě toužíc po Černém sametu. Ten úsměv malého kluka s pomalým jižanským stylem“ zpívá Alannah Myles, jejíž hluboký, sametový hlas a přirozený talent pro rock a blues jí otevřely dveře k úspěchu, o kterém mnozí jen sní.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.