Žentour: Všechno bude fajn

10. září 2024

V roce 1981 hledal jazzman Jan Šulc na Pražské konzervatoři spoluhráče, aby založil novou jazzovou skupinu. Přidal se baskytarista Jan Černý, klávesista Petr Ackermann, bubeník Václav Kabát a kytarista a zpěvák Janek Ledecký.

Jan Šulc kapele ponechal jméno své předchozí skupiny Hemenex, protože se domníval, že se opravdu budou věnovat jazzu. Jenže mladí členové se přiklonili k rocku. Kapela dostala název Žentour podle titulu jedné z prvních vlastních písní. Jan Šulc místo kláves začal tedy hrát na kytaru. Žentour se přihlásil k tzv. nové vlně a první vystoupení absolvoval jako předskokan skupiny Abraxas už na podzim roku 1982 v pražském klubu Na Chmelnici. O pár měsíců později odešel zakladatel skupiny Jan Šulc, ale kapela pokračovala dál. O dva roky později se bubeník Václav Kabát nepohodl s baskytaristou Janem Černým a odešel, jeho místo zaujal David Koller, který působil vedle Janka Ledeckého také jako druhý zpěvák.

Skupina natočila svoji první desku s názvem Žentour 001 a koncertovala. Kromě koncertů v Československu hrála v Polsku, Švédsku a v Sovětském Svazu. V roce 1992 odešel Janek Ledecký, který se začal věnovat sólové dráze a skupina se rozpadla. V roce 2009 se ale znovu sešla a odehrála turné na Slovensku. O pět let později vyšlo nové album Žentour 007, pro které hudbu napsal Jan Černý a texty Janek Ledecký.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.