Americká třída v Plzni by se měla pro osobní dopravu částečně uzavřít

4. únor 2021 06:40, aktualizováno

Během pravidelné dopravní špičky dochází už mnoho let v Plzni na Americké třídě k častým dopravním zácpám, které vedou ke zpoždění městské hromadné dopravy. Plzeňští zastupitelé by proto měli příští týden rozhodovat o částečném uzavření Americké třídy pro osobní dopravu.

V horní části Americké třídy se kříží a potkává několik spojů městské hromadné dopravy. Denně Americkou třídou projíždí 10 autobusových a trolejbusových linek, které odsud míří do různých částí města. „Americkou ulici projíždím denně trolejbusem. Když jsou dopravní zácpy, tak zde v kolonách strávím 15 minut a více, ale to není všechno. Bývají tady špatně zaparkovaná auta, která musíme objíždět,“ přiblížil denní realitu řidič trolejbusu Milan Schneider.

V tomto úseku Americké tř. v Plzni by osobní doprava jezdit neměla

V dopravní špičce je průměrná rychlost trolejbusu 2,5 km/h

Dopravní podniky řeší zpoždění spojů již dlouho. Musely se přidat vozidla a prodlužovat přestávky pro vyrovnání časů na konečných zastávkách. Z analýzy Plzeňských městských dopravních podniků vyplývá, že ve špičce vyjde nastejno, jestli člověk jede trolejbusem nebo jde pěšky. Průměrná rychlost je totiž 2,5 km/h. „V úseku Americké přepravíme 24 tisíc osob denně. Dvakrát více, než tudy projede aut. Spočítali jsme, že za jedinou odpolední špičku cestující v trolejbusech a autobusech prostojí 141 hodin navíc,“ sdělil své statistiky vedoucí plánování dopravy Jiří Kohout z Plzeňských městských dopravních podniků.

Pokud plzeňští zastupitelé schválí návrh na částečné uzavření Americké třídy, stane se pro osobní dopravu neprůjezdných zhruba 220 metrů. „Když pojedete od shora od Práce, tak přijedete k Elektře a budete moci odbočit buď doleva do Jungmannovy ulice nebo doprava do Škroupovy. Pokud pojedete zespodu, tak můžete na kruhový objezd U Mráčku, ale nemůžete z něj vjet na Americkou,“ sdělil náměstek primátora pro oblast dopravy Michal Vozobule z TOP 09.

Na Americké třídě v Plzni bude výrazně omezena doprava

Uzavření Americké třídy by nemělo znamenat přenesení dopravní zátěže někam jinam. To už se prý potvrdilo například během uzavírek Wilsonova mostu, který je součástí Americké třídy. Řidiči mají i jiné možnosti, kudy se vydat. Částečné uzavření Americké třídy by přineslo hlavně úlevu dopravním podnikům a jejich cestujícím.

Uzavření americké třídy přinese další možné změny

„Jakmile bude Americká průjezdná pro MHD, nahradíme autobusy do Křimic a Malesic trolejbusovou linkou 11, což ušetří významné náklady na provoz MHD v Plzni a zlepší to životní prostředí ve městě,“ doplnil Jiří Kohout.

Pokud návrh na uzavření Americké projde, upraví se pochopitelně dopravní značení. Zastávky by se mohly přesunout směrem do vozovky a rušnou třídu by mohlo doplnit i stromořadí. Podle dosavadních údajů by pak osobní auta přestala do části Americké jezdit v průběhu letních prázdnin.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio