Anonymům

20. leden 2014

Anonymním zbabělcům se nemá odepisovat, anonymními zbabělci se musí pouze pohrdat. Kdysi jsem si ty zvlášť výhružné zakládal, ale není to nutné, ani jako připomínka lidské malosti ne; zbaběle anonymní škrabáci se připomínají čas od času sami. Teď naposled panu Kulichovi, co se odvolal kvůli mostu u plzeňského nádraží a znemožnil tím, prý, jeho zprůjezdnění. Normálnímu člověku netřeba vysvětlovat, že most neblokuje urputnost pana Kulicha, nýbrž úřednický šlendrián. Za ten už hlavy padaly, i když bez použití mačety ruského nájemného vraha. Právě ten byl totiž anonymním písálkem vybrán a jako exekutor násilí na panu Kulichovi uveden na korespondenčním lístku poslaném z Chebu, takže sice můžeme odhadovat, že pachatelem by mohl být někdo z potomků lidí kdysi blízko se pohybujících u pana Valdštejna, ale nebude to ono, protože Rusové v tom tehdy prsty zřejmě opravdu neměli.

Na případu Kulich, nádražní most a vrah, je zajímavého hodně, ale onen vyděrač nejméně. Důležitá mi připadá pouze, ale právě národnost případného vraha. Má to být Rus. Má to být Rus, čímž má být naznačeno, že smrt bude obzvláště krutá a bezcitná? Že Rusové jsou zabijáky zvláště necitelnými, lehce k pronajmutí na jakoukoliv špínu, a jedině oni spolehlivě zabíjející české a jakékoliv jiné občany? Že pohrozit Rusem znamená větší a ustrašenější reakci? Že právě Rus dokáže zabít lépe než Číňan, Brit, Eskymák nebo Čech? To je sice velmi hloupé a vypovídá to i v další souvislosti o primitivním myšlení pisatele, ale zároveň také o vážnějším nebezpečí. Že to tak vnímá i společnost, onen větší důraz.

Nechci ohromovat Čajkovským a Puškinem, ale je naprosto nesmyslné a velmi nebezpečné podvědomě spojovat ruskou a jakoukoliv jinou národnost s násilím a bezcitností. Některé národy mají lepší, jiné horší pověst, to je pravda, ale nevznikla na podkladě objektivního srovnávání, vznikla často na úrovni mimosmyslového chápání, často dokonce z pomluv. Neobhajuji zde Rusy, aby bylo jasno, obhajuji všechny slušné Rusy, Číňany, Eskymáky a Čechy. Jen toho vyděrače ne. Je totiž nebezpečnější, byť zde zůstane pan Kulich ještě dlouhá léta dobře živ, než ostrá nábojnice. Tento způsob mezilidského boje můžeme nazvat válkou vpravdě bakteriologickou. Protože bez toho, aby přímo ohrozila adresáta nepodepsaných plků, zanáší infekci nacionalistickou. Možná to tak na první pohled nevypadá, ale je to protivná choroba.

Podepsat se, jako to uměli ten Čajkovskij a Puškin, jako to umějí miliony slušných lidí, to je zřejmě nad možnostmi zbabělců. V rámci a obsahu možností nás ostatních by ale měla být schopnost rozpoznat a odkrýt i onu nenápadnou infekci hlouposti a strachu z cizinců. Anonymní vyděrač z minulého týdne, připadá mi ze všech cizinců nejcizejší?

Spustit audio