Autíčka - to je láska na celý život. Ale musí se točit kolečka

9. červenec 2022

Modelář a sběratel autíček Jiří Beneš z Klatov zve na výstavu své sbírky. Přes 900 modelů vystavuje v přízemí Domu historie Přešticka v Přešticích.

„Autíčka jsem si vyráběl sám už v dětství. Je to celoživotní vášeň. Nejdříve byla z modelíny, později z balzového dřeva, potom plastiková, která jsem si průběžně upravoval dle vlastní fantazie," říká Jiří Beneš. Autíčka vyrábí dodnes. Jsou většinou kovová a vždycky se jim musí točit kolečka. To je zásada Jiřího Beneše.

Modely také od útlého dětství Jiří sbírá. "Vzpomínám si na svého prvního angličáka - zelené kovové ferrari v krabičce MATCHBOX. Od té doby jsem otravoval rodiče na každé pouti o další. Totéž platilo při občasných návštěvách tuzexu, stejně jako při mimořádných dodávkách anglických matchboxů, německých autíček SCHUCO či italských modelů značky POLITOYS do běžné prodejní sítě. Živě si pamatuji dlouhé fronty, které bylo třeba vystát," vzpomíná. Sbírku Jiřího Beneše si můžete prohlédnout v Přešticích do 4. září 2022.

A další témata Hobby magazínu speciál? Jak v létě založit kvalitní trávník poradí plzeňský zahradník Přemysl Písař. Máme jezdit v tropických teplotách na kole? Co jíst, pít a jak si plánovat trasy se dozvíte od známého plzeňského cyklisty Antonína Bartoníčka. Proč s sebou máme na dovolenou vozit v autě rezervu, hever a klíč na kola vysvětluje Jan Drnec z plzeňského pneuservisu.

autor: Jiří Šobr | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio